Въпреки икономическите проблеми, с които се сблъскват много клубове в резултат на пандемията на коронавирус, включително и Барселона, президентът на клуба Хосеп Мария Бартомеу е определил подновяването на договора на звездата Лионел Меси като негов приоритет. Сегашният контракт на Меси изтича през 2021 година, но включва клауза, която му позволява да напусне в края на настоящия сезон.

Първоначалният план на Бартомеу беше да проведе среща с бащата на Меси - Хорхе по-рано този месец, за да договори новата сделка за аржентинския национал, но последните събития отложиха срещата на по-късен етап.

През февруари имаше спекулации, че Меси може и да напусне „каталунците“ заради скандала, който се разрази публично между него и Ерик Абидал. Също така се появиха информации, че президентът на Барса е наемал компания с цел злепоставяне на Лионел Меси и други играчи от отбора, които не подкрепят ръководството на клуба, които обаче се оказаха лъжа. След първия 1/8-финален мач от Шампионската лига срещу Наполи, шефът на Барса е решил, че новият договор на Меси трябва да стане факт колкото е възможно по-скоро.

Аржентинецът на няколко изразяваше желанието си да остане на „Камп Ноу“:

„Докато клубът и феновете искат да остана, няма да има проблем. Това е моята идея, да остана тук. Искам да спечеля Шампионската лига, искам да спечеля още пъти Ла Лига и това винаги ще бъде целта ми. Винаги е имало много клубове, които се интересуват от мен и, които дори бяха готови да платят клаузата ми за освобождаване и имах много възможности да напусна, но никога не се случи и за мен и това не се е променило “, каза Меси в интервю за „Mundo Deportivo“ през януари.

Бартомеу искат да осигури на звездния си играч договор до края на кариерата му. Такъв обаче няма да се окаже никак евтин и Барса ще трябва да гарантира, че могат да го финансират.

Според различни слухове 32-годишният Меси е получил предложение за доживотен договор, като този предложен на Андрес Иниеста, точно преди да премине за Висел Кобе. Меси обаче е споделил, че иска да се завърне в родния си Нюелс Олд Бойс и да приключи кариерата си там. Той обаче е готов да остане на „Камп Ноу“ докато силите му позволяват да се бори за най-големите трофеи. Затова той би предпочел да подпише удължаване на договора до 2022 година със същата клауза, която би му позволила да напусне едностранно през 2021 година.