Инвестиционната група "Космос" търси 50 милиона долара от Международната тенис федерация (ITF) като обезщетение за прекъсването на договора за организация на Купа "Дейвис", обяви президентът на компанията Жерард Пике, цитиран от АФП.

"След прекъсването на споразумението от ITF има спор между двете страни, при който претендираме за 50 милиона долара", заяви бившият футболист на Барселона пред вестник "Марка". "Не можем да разкрием повече поради конфиденциални причини", добави Пике.

"Космос" сключи договор за 25 години с ITF през 2018 за организацията на Купа "Дейвис", но през месец януари от федерацията решиха да си върнат контрола върху състезанието.  От компанията заведоха дело срещу ITF в Арбитражния спортен съд в Лозана за "необосновано прекратяване на договора".

"Смятаме, че това, което направихме с Купа "Дейвис", е голям успех. Поехме състезание, което беше замиращо, а в спортен и икономически план и по отношение на публиката успяхме да възкресим турнира", каза още Пике.

"Умножихме по 4 приходите си за година. Минахме от 3 на 15 спонсора. Това, което стана, е, че пред 2020 година се появи КОВИД-19 и промени всичко във всички спортове", анализира той.

"През 2020 нямаше Купа "Дейвис", през голяма част от 2021 се играе без публика. Фиксираните цени, които плащахме, не отговаряха на пазара", добави президентът на "Космос".

Компанията промени формата на Купа "Дейвис" от 2019 година. Бяха премахнати домакинствата и гостуванията на отборите, както и петсетовите мачове през цялата година.