Компанията „Космос“, която е собственост на футболиста на Барселона Жерар Пике финализира закупуването на контролния пакет акции в петодивизионния отбор ФК Андора, който е клуб от Княжество Андора, но но се състезават в петото ниво на Испанската лига – Примера Каталана.

В момента ФК Андора е в пета дивизия, а най-силните му периоди са в края на 90-те години.

Отборът също така печели Купата на Каталуня през 1994 година, след като елиминира Барселона на полуфиналната фаза, а на финала побеждава Еспаньол. Най-доброто му класиране за Купата на Краля е през сезон 1995/96, когато се класира за 1/16-финалите на турнира.

Дългове и дълбока институционала криза доведоха клуба до ръба на изчезването през 2008 година. Сега с подадената ръка от страна на Пике и компанията „Космос“, клубът може да изживее нова ера на успех.

Според „Diari d’Andorra“ Пике и неговата компания „Космос Груп“ (организация, която се занимава със спорт и медийни инвестиции), са готови да станат собственици на непретенциозния клуб. От „Космос“ дълго време са спрягани за с потенциално поемане на акциите във ФК Андора и наскоро в интервю за „L’Equipe“ Пике потвърди интереса към андорци и преговорите между двете страни.

,,Работим върху два проекта в момента – единият включва закупуването на клуб, това е, което мога да ви кажа в момента. Другият е свързан със създаването на нов футболен турнир или да използваме вече съществуващ такъв…но, не мога да ви кажа повече, наистина. Два чудесни проекта“, коментира Пике.

Според предишни информации бранителят на ,,блаугранас“ бе отправил поглед към каталунския клуб Реус, въпреки че отрече за това в последствие.

Пике отрече да купува отбор от Сегунда дивисион

Жерар Пике става собственик на клуб