Ернесто Валверде е новият старши треньор на Барселона, след като замени на поста Луис Енрике, чийто договор с клуба изтича и няма да бъде подновен.

Валверде застава начело след един слаб сезон за каталунците, в който те успяха да спечелят само Купата на Краля. В същото време Луис Енрике си тръгва с баланс – 9 спечелени отличия от 13 възможни.

Петте разлики между двамата треньори:

Характерът

Това е една от най-големите разлики между двамата треньори. Луис Енрике винаги е бил човек на действието. Неговият характер е като вулкан. Валверде е по-улегнал и спокоен. Харесва обича да взима решенията, след като ги премисля известно време. Преди всичко е дипломатичен. Дори резервите в Барселона говореха само добри неща за Луис Енрике. Той твърди, че играчите му се нуждаят от „силни стимули“, за да се представят на високо ниво и трябва да се види дали Валверде може да е човекът, който да ги накара да дадат максимума от себе си.

Лидерството

И двамата са лидери, но Валверде признава, че често има съмнения при взимането на решенията. Луис Енрике е човек с ясни идеи, докато Валверде приема съвети и делегира права на своите помощници. Валверде е по-диалогичен със своите футболисти и дистанцията между него и играчите по-малка в сравнение с тази, която поддръжа Луис Енрике. Валверде е по-гъвкав, докато Луис Енрике следва стриктно своите идеи до финала.

Тактиката

Луис Енрике разчита на 4-3-3, докато Валверде предпочита да залага на 4-2-3-1. Големият въпрос е дали Валверде ще смени постройката на игра на Барселона и ще заложи на схема с трима в халфовата линия. Не трябва да се забравя, че Франк Рийкард в първите си месеци начело на Барселона също използваше схема на игра 4-2-3-1 и едва след пристигнаето в отбора на Едгар Давид започна да налага 4-3-3 и оттам дойдоха успехите. И Енрике, и Валверде залагат на офанзивния стил на игра. И двамата настояват отборите им да играят с висока преса. Те са гъвкави относно притежанието на топката – то е важно, но не е задължително.

Валверде официално подписа своя договор с Барселона

Начин на живот и съвместяването с професията

И двамата треньори са професионалисти с много добра репутация. Валверде е по-малко обсебен от футбола като треньор, докато Луис Енрике е по-скоро като Хосеп Гуардиола. Баският треньор живее с повече спокойствие, но не е имал и такова голямо предизвикателство в своята кариера.

Двама различни футболисти

Луис Енрике като футболист бе поливалентен. Започна да играе в Спортинг Хихон на една позиция, която след това бе променена в Реал Мадрид, а в крайна сметка завърши кариерата си като вътрешен полузащитник и успя да вкара много голове за Барселона. Астурианецът бе много динамичен футболист, със страхотна сила и головия инстинкт на убиец.

Валверде: Имам идеи какво трябва да променя в Барселона

Валверде нахлу в каталунската крепост

Валверде от своя страна бе друг тип играчи: класическо крило, бърз и с отличен спринт. С завидни технически умения в дуели един срещу един и с прецизен последен пас, но без много отбелязани голове.