Бразилската легенда на футбола Пеле защити своя сънародник Винисиус Жуниор, след като крилото на Реал Мадрид стана жертва на расистки обиди по време на дербито с Атлетико Мадрид в неделя. Шампионите на Европа постигнаха успех с 2:1 на "Уанда Метрполитано", но още в началото на двубоя Винисиус бе освиркван от феновете на Атлети, а причината е традиционният танц, който бразилецът изпълнява след всеки свой гол през този сезон.

22-годишният Винисиус има пет гола в осем мача за Кралския клуб от началото на сезона, но начинът му на изразяване на радост среща критики в Испания, като футболният агент Педро Браво заяви, че "в Испания всеки трябва да уважава противника, а не да се прави на маймуна", макар и впоследствие да се извини.

Gulliver/GettyImages
25 снимки

От Ла Лига вече обявиха, че ще работят с властите, за да идентифицират хората, които са отправили расистки атаки към Винисиус по време на вчерашния мач, а футболистът получи подкрепа и от Краля на футбола. "Футболът е радост, футболът е танц. Нещо повече, футболът е истинско парти. За съжаление, все още съществува расизъм, но ние няма да му позволим да ни накара да спрем да се усмихваме. И ще продължим да се борим с расизма всеки ден, ще се борим за правото си да бъдем щастливи и да получаваме уважение", написа Пеле в Инстаграм под снимка на Винисиус.