Испанският вицешампион Барселона официално обяви името на новия си старши треньор. Това е бившият наставник на Байерн Мюнхен и селекционер на Германия Ханзи Флик. 59-годишният Флик е сложил подписа си под двугодишен договор до лятото на 2026-а година, когато приключва и мандатът на президента Жоан Лапорта.

Заплатата на Флик ще бъде в размер на 3 милиона евро на сезон. Той ще получи допълнителни 1 милион евро към заплатата си, ако спечели Шампионската лига, както и 750 000 евро, ако спечели Ла Лига. Докато беше треньор на Байерн, Флик спечели всички големи отличия, които можеше да вземе, преди да изведе Германия на Световното първенство в Катар през 2022-а година, но напусна поста си, след като четирикратният световен шампион отпадна още в груповата фаза.

„Барселона и Ханзи Флик постигнаха споразумение германецът да стане треньор на първия отбор до 30 юни 2026 година. Новият треньор подписа договор в офисите на клуба, придружен от президента на Барселона Жоан Лапорта, първия вицепрезидент, отговарящ за спорта Рафаел Юсте и спортния директор на клуба Деко“, се казва в изявлението на клубния сайт на на каталунците.

„Привличайки Ханзи Флик за треньор, Барселона избра човек, добре известен с интензивния и смел стил на игра, който му донесе голям успех на клубно и международно ниво, печелейки почти всичко, което може да се спечели в света на футбола. Роден в Хайделберг, Германия през 1965 година, Флик започва своята треньорска кариера през 1996-а като играещ треньор във Виктория Баментал. През 2000 година той поема Хофенхайм, където остава пет сезона, преди да се премести в РБ Залцбург, за да стане част от треньорския щаб на Джовани Трапатони и Лотар Матеус“, пишат още от клуба.

По-рано през деня Барселона обяви, че най-накрая са се споразумели официално да прекратят договора на Шави Ернандес и неговия екип една година по-рано.

„ФК Барселона и Шави Ернандес постигнаха споразумение за прекратяване на договора на треньора и неговия екип с клуба, който бе до края на сезон 2024/25“, пише в официалната информация от каталунския клуб.

„Клубът иска публично да благодари на Шави и останалата част от неговия треньорски щаб за тяхната ангажираност, всеотдайност и щедрост, както и за тяхната помощ при постигането на споразумение за разтрогване на договора. Освен това му пожелаваме успех в бъдеще както в личен, така и в професионален план“, добавиха от Барселона.