Испанската Ла Лига се завръща тази вечер! Най-елитното ниво на испанския футбол ще открие сезон 2022/23 с двубой между Осасуна и Севиля. Началото на Ла Лига идва малко по-късно от други топ европейски лиги, като германската Бундеслига и английската Висша лига вече стартираха.

Осасуна, който завърши десети през миналия сезон, открива сезона с домакински мач срещу Севиля. Гостите се разделиха с Жул Кунде, който премина в Барселона, но водените от бившия старши треньор на националния отбор на Испания и на Реал Мадрид Юлен Лопетеги андалусийци, ще се надяват на добър старт тази вечер.

БГНЕС
14 снимки

Настоящият шампион на испанската Примера Дивисон  - Реал Мадрид, се радва на добра предсезонна подготовка, която завърши по най-добрия начин за тях, а именно със спечелването на Суперкупата на Европа срещу Айнтрахт Франкфурт. „Лос бланкос” се разделиха с няколко играчи, като дори Иско и Лука Йович напуснаха тима със свободни трансфери. Реал обаче изхарчи 80 милиона евро за Орелиен Чуамени, който премина в отбора от френския Монако. Очаква се французинът сериозно да подсили халфовата линия на „белите”.

Те откриват своята кампания в Ла Лига с мач срещу Алмерия, който през миналата година спечели Сегунда Дивисион, второто футболно ниво в Испания. Добрата форма на Карим Бензема предвещава голово шоу. През този сезон, французинът може да се доближи до топ 3 голмайстори в испанското първенство, като в момента той е на 8-мо място с 219 гола, но четвъртият – Уго Санчес, друга легенда на Реал Мадрид, е само на 15 попадения пред него.

Най-големият противник на столичния тим определено е Барселона, който започна бурно подготовката си за този сезон. Каталунците успяха да подпишат с мегазвездата на Байерн Мюнхен – Роберт Левандовски. Другите пристигнали на „Камп Ноу” са Жул Кунде, Рафиня от английския Лийдс за близо 60 милиона евро, Франк Кесие и Андреас Кристесен, които пристигнаха със свободни трансфери.

Барселона обаче е разтърсен от финансовата криза, която продължава да пречи на отбора да картотекира новите си играчи, като все още няма яснота дали това ще се случи навреме за първия им мач от Ла Лига. Те откриват сезона с мач срещу Райо Валекано, който влезе в новините през последните дни с опитите си да подпише с нападателя Диего Коща, който е бивш играч на Атлетико Мадрид и Челси, но остана без отбор това лято. През 2012 година Коща записа 16 двубоя за Райо, а сега се готви за шокиращо завръщане в клуба.

Атлетико Мадрид започва с амбиции да повтори постижението си от сезон 2020/21, когато стана шампион. "Дюшекчиите" ще изиграят мач срещу Хетафе в първия кръг на Примера Дивисон. Отборът на Диего Симеоне имаше тих трансферен прозорец, като най-яркото ново попълнение в състава е Науел Молина - обещаващият 24-годишен десен бек, който играеше за италианския Удинезе през изминалия сезон.

Срещите от първия кръг на Ла Лига:

Осасуна – Севиля  (Петък, 12 август)

Селта Виго – Еспаньол (Събота, 13 август)

Реал Валядолид – Виляреал (Събота, 13 август)

Барселона – Райо Валекано  (Събота, 13 август)

Кадис – Реал Сосиедад (Неделя, 14 август)

Валенсия – Хирона (Неделя, 14 август)

Алмерия – Реал Мадрид (Неделя, 14 август)

Атлетик Билбао – Майорка (Понеделник, 15 август)

Хетафе – Атлетико Мадрид (Понеделник, 15 август)

Реал Бетис – Елче (Понеделник, 15 август)