Ернесто Валверде е избраният за наследник на Луис Енрике на треньорската скамейка на Барселона, разкрива „Mundo Deportivo“. Валверде официално ще бъде обявен за новия наставник на отбора на 29 май, а той ще започне работа от 1 юли.

Луис Енрике ще може да направи своето сбогуване с Барселона в неделя след финала за Купата на Краля, след като изкара три сезона начело на отбора. На следващия ден в понеделник (29 май) от Барселона официално ще обявят назначаването на Ернесто Валверде.

53-годишният специалист вече се е разбрал за условията по своя договор, който ще бъде за 2+1 година.

Валверде игра с екипа на Барселона от 1988 до 1990 година.

На „Камп Ноу“ той ще вземе със себе си двама от своите помощници в Атлетик Билбао Йон Аспиасу и Хосе Антонио Посанко. Аспиасу ще бъде втори треньор, докато Посанко е кондиционният специалист в щаба на Валверде. Той има голямо доверие и на двамата.

Валверде търси къща и училище в Барселона

Неофициалният дебют на Ернесто Валверде начело на Барселона ще бъде на 22 юли в Ню Джърси в контролата срещу Ювентус от турнира „International Champions Cup“. Следващите мачове, в които той ще води отбора са срещу Манчестър Юнайтед (на 26 юли във Вашингтон) и срещу Реал Мадрид (на 29 юли в Маями).

Барселона ще има нов треньор на 29 май

Според информацията, Валверде вече е наясно с много от планираните неща за следващия сезон и се смята, че е дал своето съгласие за привличането на три нови попълнения. Основното желание на новия наставник на Барселона е привличането на Ектор Бейерин от Арсенал. Той също така възнамерява да вземе със себе си на „Камп Ноу“ Йерай Алварес от Атлетик Билбао. Очаква се Валверде да даде своето съгласие за завръщането в отбора на Жерар Деулофеу. Треньорът трябва да се произнесе и относно съдбата на футболистите, които поне временно се завръщат в Барселона, след като през миналия сезон играха под наем в други отбори. Най-интересно е дали новият наставник ще реши да задържи Мунир Ел Хадади.