В последната седмица в Испания основна тема беше скандалът с участието на Барселона и бившия вицепрезидент на съдийската комисия в страната - Хосе Мария Енрике Негреира, за когото излязоха сведения, че е получил 6,6 милиона евро от каталунците, докато е изпълнявал своите задължения.

Сега El Espanol пише, че Негреира претендира, че страда от болестта на Алцхаймер. Изданието съобщава, че неговият адвокат е представил подобно медицинско заключение пред съдебната полиция към прокуратурата, ръководеща разследването. Това би му дало право да не свидетелства, а в зависимост от степента на заболяването си може да избегне и наказателна отговорност за действията си.

Скандалът избухна, след като при проверка на испанските данъчни власти са били открити нередности по отношение на платените данъци от компанията Dasnil 95, която е собственост на Негреира. Според договора между Барселона и компанията Негреирa бил ангажиран за консултантски услуги. Това обаче е ставало, докато той е заемал ръководната си роля в Съдийската комисия, което се третира като конфликт на интереси.

От Ла Лига обявиха, че няма как да накажат по спортен начин Барселона заради това, че давността от пет години, която се прилага в такива случаи, вече е изтекла. Властите в Испания обаче водят свое разследване на случая като възможен случай на корупция.

По-рано два елитни клуба от Испания - Севиля и Еспаньол, излязоха с официални позиции, че искат да бъдат предприети мерки срещу Барселона относно скандала с Негреира.