Реал Мадрид записа първа грешна стъпка в хода на новата кампания, след като завърши 1:1 на Атлетик Билбао на негостоприемния „Сан Мамес”. Икер Муниаин даде аванс на домакините в 32-ата минута, но резервата Иско възстанови равенството за европейския шампион. Това бе първи негативен резултат за новия наставник Жулен Лопетеги начело на „кралския клуб”, а Реал вече изостава на две точки от лидера Барселона след четирите изиграни мача в Ла Лига. Любопитен факт е, че Реал Мадрид е в серия от три поредни срещи, в които не може да запише успех срещу баските, като последните три двубоя завършват наравно.

Жулен Лопетеги стартира с обичайното 4-3-3, като Лука Модрич, Тони Кроос и Дани Себайос бяха тримата, които оперираха за европейския първенец в средата на терена. Триото в атака пък бе Марко Асенсио, Гарет Бейл и Карим Бензема, докато Тибо Куртоа започна на вратата.

Едуардо Берисо започна с 4-2-3-1, като Иняки Уилиямс поведе атаката на Билбао. Зад него действаха Бенат, Сусаета и Икер Муниаин.

Първото полувреме стартира вихрено, а първото по-сериозно положение дойде в 23-ата минута и бе на сметката на Атлетик Билбао. Икер Муниаин стреля от границата на наказателното поле, но Тибо Куртоа направи впечатляващо спасяване, за да предотврати гол във вратата си.

Девет минути по-късно Билбао създаде  бърза акция отдясно чрез Маркел Сусаета. Халфът напредна в наказателното поле и видя Уилиямс, който опита да вкара, но не успя. За негово щастие обаче там бе Икер Муниаин, който довкара топката, за да вдигне на крака „Естадио Сан Мамес”.

Със старта на втората част Лопетеги замени Себайос, а на негово място влезе Каземиро, като ясната идея на наставника на Реал бе да се заздрави средата на терена, след като повечето набези на Атлетик през първото полувреме бяха през центъра. Испанският наставник на Реал извади и Лука Модрич, за да влезе Иско, а на андалусийския халф му бяха нужни 120 секунди, за да изравни резултата.

Каземиро достави прекрасен пас надясно към Гарет Бейл, а уелското крило на мадридчани центрира от аутлинията към Иско, който бе пред вратата на Атлетик и с глава изравни – 1:1.

В 68-ата минута Серхио Рамос видя с чудесен пас Марко Асенсио, който стреля мигновено, но вратарят на Билбао Унай Симон се намеси, за да предотврати пълен обрат. Три по-късно Оскар Де Маркос се пребори със Серхио Рамос и върна към Уилиямс, който стреля, но неточно.

До края на срещата двата тима бяха със силно лимитирани физически сили, а това се оказа за по-сериозните положения пред двете врати.

Идния кръг на Реал му предстои домакинство на Еспаньол, докато в средата на седмица ще мери сили с италианския гранд Рома в Шампионска лига. Атлетик Билбао пък от своя страна има визита на Бетис.