След 11 години, отново е време за Ел Класико без Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Последният път, в който двамата футболисти не взеха участие в дербито между Барселона и Реал Мадрид бе през сезон 2007/08, когато треньори на двата тима бяха Франк Рийкард и Бернд Шустер, а президенти на клубовете по това време бяха Жоан Лапорта и Рамон Калдерон. Двубоят завърши 1:0 в полза на Реал Мадрид, а победното попадение бе дело на Жулио Баптища.

Сега, когато португалецът е в Ювентус, а Лионел Меси се възстановява от контузия, „Камп Ноу“ ще види едно по-различно Ел Класико без двете най-големи звезди на съвременния футбол.

Големият въпрос е кои ще бъдат наследниците на Кристиано и Меси на „Камп Ноу“?

Заместниците на терена

Реал Мадрид: Иско по всичко изглежда, че ще заеме мястото на Кристиано Роналдо в Реал Мадрид. Без никакво съмнение той е футболистът с най-решаваща роля за отбора от началото на сезона. Иско по всичко изглежда, че ще заеме мястото на Кристиано в предстоящото Ел Класико. В халфовата линия се очаква да играят Каземиро, Кроос и Модрич, а Иско да заеме позицията на Роналдо и да партнира в атака на Бейл и Бензема. Другата възможност е Асенсио, но това е по-малко вероятно.

Барселона: Рафиня Алкантара смени Лионел Меси в мача на Барселона от Шампионската лига срещу Интер. Той започна титуляр и отбеляза гол във вратата на Самир Ханданович. Натуралният заместник на Меси би трябвало да бъде Усман Дембеле, но французинът явно не се намира в добра форма. Ернесто Валверде предпочита да увеличи влиянието на отбора в средата на терена, пред това да пусне Дембеле. Французинът дори не се появи в игра в мача срещу Интер. Другата възможност е Серхи Роберто да заиграе на мястото на Лионел Меси, а Нелсон Семедо да играе като десен бек.

Голът

Реал Мадрид: Кристиано Роналдо отбеляза 18 гола във вратата на Барселона в 30 мача. През настоящия сезон голмайстор на отбора е Карим Бензема с 6 гола (4 в Ла Лига, 1 в Шампионска лига и 1 за Суперкупата на Европа).

Барселона: Лионел Меси е вкарал 20 гола в 32 мача срещу Реал Мадрид. Вторият голмайстор на каталунците през настоящия сезон е Усман Дембеле с 5 гола (3 в Ла Лига, 1 в Шампионска лига и 1 за Суперкупата на Испания).

Фауловете

Реал Мадрид: Без Кристиано, Реал Мадрид няма категоричен изпълнител на фауловете. Серхио Рамос, Иско, Тони Кроос, Гарет Бейл и Марко Асенсио се редуват като изпълнители от статични положения.

Барселона: Луис Суарес и Филипе Коутиньо бяха изпълнителите на фаулове за отбора в мача от Шампионската лига срещу Интер. Бразилецът изпълни първия, докато уругвайският нападател другите два в мача.

Дузпите

Реал Мадрид: Серхио Рамос е новият специалист при изпълнението на дузпи след напускането на Кристиано Роналдо. Реал Мадрид получи правото да изпълни 4 дузпи от началото на сезона, като Рамос вкара три от тях, а Бензема – една.

Барселона: Луис Суарес и Филипе Коутиньо изпълняват дузпите в състава на Барселона.

7 на Кристиано и капитанската лента в Барселона

Мариано Диас взе „сакралния“ номер 7 в Реал Мадрид след напускането на Кристиано Роналдо. Мариано има малко игрово време от началото на сезона – само 246 минути. Очакванията са да остане на резервната скамейка и в Ел Класико.

В Барселона при отсъствието на Лионел Меси с капитанската лента на ръката играе Серхио Бускетс, който е втори капитан на отбора.