Ръководството на Барселона окончателно получи „зелена светлина” за стартирането на мащабния проект „Еспай Барса”. Само 2 дни след злополучното отпадане от Шампионската лига каталунският гранд подписа споразумение с Общинския съвет на града, за започне работата по редизайна на „Камп Ноу” и трансформирането квартала „Лес Кортс”.

Вече няколко години Барса прави подстъпи за получаването на всички необходими разрешения. Най-сетне общината и клуба стигнаха до консенсус и подписаха всички споразумения. На събитието присъстваха както президентът на „блаугранас” Хосеп Мария Бартомеу, така и кметът на Барселона Ада Колау.

Барса в ШЛ - пълна трагедия без головете на Меси

Съгласно визията на „Еспай Барса” настоящият дом на отбора – „Камп Ноу” ще остане най-големият стадион в Европа с капацитет над 100 хиляди седящи места. Към съоръжението ще бъде добавен покрив, а зрителите ще получат „нови услуги и отлична гледка от всички места”. Според изчисленията на Барса работата по „Камп Ноу” би трябвало да приключи до 2022 година.

Проектът включва също така построяването на нова зала – „Палау Блауграна”, в която ще се изявяват тимовете на Барселона по баскетбол, хандбал, футзал и хокей на ролкови кънки. Залата ще бъде с капацитет 12 хилями места за спортни събития и 12500 за такива от друг характер.

Посланието на Тер Стеген след тежката загуба

В проекта попада и завършването на строящия се в момента „Естади Йохан Кройф”, който се намира на само 8,5 килметра от „Камп Ноу”. 6-хилядното съоръжение ще обслужва мачовете на дублиращия футболен тим на Барса, женският отбор и срещите от Младежката лига на УЕФА.

„Знаем, че мигът е труден. Само преди 2 дни се оказахме елиминирани от Шампионската лига по болезнен начин. Днес обаче сме тук, за да обявим споразумението за един страхотен нов проект за клуба”, коментира Бартомеу.

„Проектът включва стадион „Йохан Кройф”, който ще отвори врати през първото тримесечие на 2019 година. Съгласно плана предстои редизайн на „Камп Ноу”, нова баскетболна арена и нови офиси за управата на клуба.”

„Очакваме работата по „Камп Ноу” да започне през лятото на 2019 година. Ние сме много развълнувани от този факт, затова искаме да благодарим на всички партньори и спонсори”, допълни Бартомеу.