Убийствената конкуренция в Ла Лига през този сезон няма как да не привлича неутралните зрители. Едва 7 точки между 1-ия и 6-ия правят така, че да липсват сигурни стойности и явни фаворити за титлата, както и за местата, даващи право на участие в европейските клубни турнири. 

След 14 кръга шампионът Барселона взе лидерската палка, след като закратко отстъпи тази роля на Севиля. Мадридските грандове Реал и Атлетико имат своите колебания, но продължават да наблюдават отблизо това, което вършат тимовете над тях. Симпатичните Алавес и Жирона едва ли ще се напуснат челото с лека ръка.

Ето какво ни предлага Ла Лига в 15-ия си кръг:

Атлетико Мадрид – Алавес

Един от най-любопитните сблъсъци на кръга ще се играе на „Уанда Метрополитано“ в Мадрид. За изненада на мнозина Атлетико (3-ти с 25 т.) и Алавес (24 т.) са съседи в класирането, разделяни от само точка.

Именно баските спънаха лидера Севиля (1:1) в миналия кръг и така позволиха на Барселона да си върне лидерската позиция. Тимът от „Мендисороса“ обаче позаливи силните първи три месеца от шампионта с едва един успех в последните си четири срещи.

Атлетико продължава да бъде колеблив, като има само две победи в шест двубоя. След емоционалния обра над Атлетик Билбао (3:2) в началото на ноември, момчетата на Диего Симеоне завъртяха равенства с кталунските (Барса, 1:1, и Жирона, 1:1).

Аут за „дюшекчиите“ е нападателят Диего Коста, който ще отсъства за няколко месеца, а до последно под въпрос остават бранителите Диего Годин, Хуанфран и Фелипе Луис. Коке е наказан заради натрупани картони.

В халфовата линия ще бъдат Лемар, Партий, Родри и Саул. Напред, в отсъствието на Диего Коста, ще действа Анхел Кореа, редом до Антоан Гризман.

Атлетико Мадрид - Сант Андреу

източник: Gulliver/GettyImages

За Алавес единственият проблемен е бранителят Родриго Ели. В опит да вземе трите точки срещу гранда от столицата не е изключено Абелардо да изграе с трима централни бранители. В халфовата линия все пак ще са Гарсиа, Пина и Уакасо, докато напред Гомес Калери и Джони.

Атлетико е непобеден в 7 мача срещу Алавес, въпрек че 4 от тези сблъсъци завършиха наравно.

Срещата между Атлетико Мадрид и Алавес е в събота, 8 декември, от 14:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 2.

Валенсия – Севиля

Севиля не успя да задържи върха в последния кръг, след като се спъна в Алавес и стигна само до 1:1. Пред момчетата на Пабло Мачин е ново препятствие – Валенсия, който обаче показва сериозни колебания от началото на сезона.

„Прилепите“ са само с три успеха в 14 срещи, като в миналия кръг отстъпиха на Реал Мадрид (0:2), което спря минисерията им от две победи.

За домакините от „Местая“ въпросителните са много преди срещата. С леки травми са Гонсало Гедеш, Родриго Морено, Кевин Гамейро и Джейсон Мурийо. Отдясно на отбраната трябва да бъде Даниел Вас, като той ще бъде предпочетен пред Кристиано Пичини. В средата на терена ще са Коклен и Парехо, докато напред Мина и евентуално Родриго.

Севиля - Валядолид

източник: БГНЕС

Максим Гоналон, Алейш Видал и Хесус Навас остават извън сметките за Севиля. За легендата Навас шансът да играе е 50%, но при ново отсъствие, мястото му ще бъде заето от Габриел Меркадо.

След като остана резерва срещу Алавес, Пабло Сарабиа отново ще застана на позицията на плеймейкър зад голмайсторите Бен Йедер и Андре Силва. Сарабиа е един от най-влиятелните играчи на тима, като е участвал пряко (гол или асистенция – 4 гола, 4 асистенции) в спечелването на 11 точки от началото на сезона.

При последните си 6 домакинства Валенсия е спечелил 5 победи срещу Севиля. През миналия сезон дори бе постигнат дубъл от успехи (4:0, 2:0).

Срещата между Валенсия и Севиля е в събота, 8 декември, от 17:15 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 2.

Еспаньол - Барселона

Еспаньол рухна в последните три кръга след три поредни поражения. Тимът бе много близо до първото място в края на октомври, но отстъпи позиции. Играта при новия наставник Руби прави силно впечатление със своя афинитет към атаката.  

След загубата от Бетис (3:4) и равенството с прекия конкурент Атлетико Мадрид (1:1), Барселона се съвзе с лека победа над Виляреал в последния рунд. Момчетата на Ернесто Валверде държат малка дистанция с преследвачите, но при нова серия от победи, както бе в началото на сезона, каталунците отново могат да се изстрелят далеч напред пред своите конкуренти.

Усман Дембеле (Барселона, Франция)  105 милиона евро, 21-годишният футболист е една от големите сензации в световния футбол.

източник: Gulliver/GettyImages

За домакините аут са Серхио Гарсиа и Налдо, докато Марк Рока се завръща в средата на терена. Пабло Пиати, Ернан Перес и правещият много силен сезон Борха Иглесиас ще водят нападението на тима в схема 4-3-3.

За Барса проблемите остават – Рафиня, Серхи Роберто, Самюел Умтити и Малколм са аут, докато за Луис Суарес, Серхи Сампер и Артур ще се решава в последните часове преди сблъсъка.

Видал отново е на линия и ще може да поеме лидерската палка в центъра. Клемен Ленге остава до Пике в сърцето на защитата. Все пак се очаква Суарес да застане до Меси и Коутиньо в нападението на каталунците.

Срещата между Еспаньол и Барселона е в събота, 8 декември, от 21:45 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 2.

Райо Валекано - Еспаньол

източник: БГНЕС

Срещата между Виляреал и Селта е в събота, 8 декември, от 19:30 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 2.

Уеска - Реал Мадрид

Реал се възстанови от тежкия удар, получен преди две седмици от Ейбар (0:3), и надделя над традиционно трудния за себе си Валенсия в последния кръг (2:0). Така Сантиаго Солари продължи да ниже успех след успех начело на „белите“, като вече има 7 победи в 8 мача за тима.

Пред седмицата тимът продължи напред за Купата на краля, след като и в реванш надделя над Мелия (6:1) и с общ резултат 10:1 продължи към 1/8-финалите.

Реал е все по-близо до върха, а сега е ред на двубой с тоталния аутсайдер Уеска. Арагонци са последни в подреждането с актив от само 7 точки и 1 победа от началото на сезона. Но тези клубове живеят за мачовете с гигантите и нищо не е ясно до последния съдийски сигнал.

Реал Мадрид - Валенсия

източник: Gulliver/GettyImages

Това ще бъде първа среща между Уеска и Реал на професионално ниво, след като това е и първият сезон на домакините в елита.

С проблеми за Уеска са Луизиньо, Рубен Семедо, Алекс Гаяр, Карлос Акапо, а под въпрос остава Дамиан Мусто. След няколкоседмично отсъствие Гонзало Мелеро би трябвало да се завърне сред титулярите. Райко Брашанац започва на левия бек, докато Моромон е отдясно.

Уеска обича схема 4-3-3, така че смелостта няма да липсва в техните действия в средата на терена. Там са Ривера, евентуално Мусто и Гомес, докато напред ще действат Давид Ферейро, Куко Ернандес и Сердар Гурлер.

Контузените постепенно се завръщат в състава на „балета“. Начо и Касемиро продължават да лекуват травми, а Тони Кроос също трябва да се справя с болежки, ако иска да вземе участие в двубоя.

Гарет Бейл би трябвало да е възстановен от проблемите от последните няколко дни и да стартира по десния фланг на нападението. Силните изяви на Маркос Йоренте в двубоя с Валенсия би трябвало да му дадат шанс от първата минута и срещу Уеска като заместник на Касемиро в средата на терена. Негови партньори ще бъдат Дани Себайос и Лука Модрич.

До Бейл и Бензема в нападение трябва да действат един измежду Лукас Васкес и Марко Асенсио, но с оглед на силната игра на втория в двубоя за Купата, той би трябвало да започне от първата минута.

Ролята на Иско в отбора продължава да е спорна, но срещу Мелия той игра на високо ниво при първото си стартиране като титуляр при Сантиаго Солари.

Срещата между Уеска и Реал Мадрид е в неделя, 9 декември, от 17:15 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 2.

Реал Мадрид - Валенсия

източник: Gulliver/GettyImages

Срещата между Ейбар и Леванте е в неделя, 9 декември, от 13:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 2.

Срещата между Реал Сосиедад и Валядолид е в неделя, 9 декември, от 19:30 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 2.

Срещата между Бетис и Райо Валекано е в неделя, 9 декември, от 21:45 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 2.

Срещата между Атлетик Билбао и Жирона е в понеделник, 10 декември, от 22:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 2.