Барселона и Депортиво Алавес не излъчиха победител, завършвайки при резултат 1:1 в мач от 12-ия кръг на Ла Лига. Каталунците успяха открият резултата в началото на второто полувреме с красиво изпълнение на Мемфис Депай (49), но в 52-ата минута гостите възстановиха равенството с попадение на Луис Риоха. Това бе трети пореден двубой за "блаугранас" без успех в първенството, както и дебют на Серхи Бархуан начело на тима, който не успя да стартира с победа след раздялата с Роналд Куман.

С поредната грешна стъпка в Ла Лига Барселона остава на 9-ата позиция в класирането с актив от 16 точки, докато Алавес е 16-и с шест по-малко.

Gulliver/GettyImages
20 снимки

Двата тима стартираха в добро темпо, но в началните минути липсваха головите положения. В 4-ата минута Едгар Мендес се строполи на земята след удар с лакът от страна на Жорди Алба, но главният съдия Хорхе Васкес отсъди само фаул без да покаже картон на защитника на каталунците.

В следващите минути домакините в типичния си стил разиграваха продължително топката. В 12-ата минута Серхио Бускетс изведе Жорди Алба в наказателното поле, след което последва центриране на бранителя, но защитник на гостите решително изби в ъглов удар.

Шест минути по-късно вратарят на гостите Антонио Сивера се намеси решително в долния десен ъгъл след изстрел на Ерик Гарсия с глава. Веднага след това Жорди Алба навлезе в наказателното поле от втора позиция, но не успя да засече и не застраши вратата на Алавес.

Малко по-късно Серхио Агуеро напредна в половината на гостите и отправи изстрел от дистанция, който премина покрай левия страничен стълб на Антонио Сивера.

В 29-ата минута Алавес имаше възможност да открие резултата, след като Едгар Мендес стигна първи до центриране от фаул в наказателното поле, след което стреля с глава, пращайки топката опасно близо до десния страничен стълб.

Новият треньор на Барселон Серхи Бархуан научи лоша новина в заключителните минути на първото полувреме, след като Серхио Агуеро трябваше да бъде принудително заменен заради контузия, а в игра се появи Филипе Коутиньо.

В последната минута от първото полувреме Мемфис Депай отправи мощен изстрел от дистанция, който принуди Антонио Сивера да боксира решително.

Барселона успя да открие резултата още в началните минути на второто полувреме. В 49-ата минута Жорди Алба подаде към Мемфис Депай, който от границата на наказателното поле реализира красиво в горния ляв ъгъл.

Радостта за домакините бе кратка, след като в 52-ата минута Алавес възстанови равенството. Хоселу и Луис Риоха комбинираха отлична в наказателното поле, след като централният нападател изведе с пета Риоха зад гърба на защитата. Халфът овладя, след което преодоля Марк-Андре Тер Щеген и реализира на празна врата.

Каталунците опитаха мигновено да реагират, но Антонио Сивера боксира решително в ъглов удар плътен изстрел на Филипе Коутиньо.

В 59-ата минута Гави изведе на отлична стрелков позиция Мемфис Депай. Нидерландеът с едно докосване преодоля вратаря на Алавес, но прати топката в десния страничен стълб.

Минута по-късно последва същата комбинация, след като испанският национал по великолепен начин изведе нападателя зад гърба на защитата, но и този път Депай не успя да реализира, стреляйки в излезлия по-напред Антонио Сивера.

Малко след това Серхи Бархуан трябваше да направи още една принудителна промяна, заменяйки контузилия се Жерар Пике с Клеман Ленгле.

В следващите минути каталунците не успяваха да притиснат съперника си и да създадат опасности пред вратата на Антонио Сивера, а десет минути преди края на двубоя домакините за трети път бяха принудени да правят принудителна промяна, след като Нико Гонзалес получи травма, а на негово място се появи Алхандро Балде.

В 84-ата минута Барселона получи правото да изпълни пряк свободен удар от удобна позиция. Филипе Коутиньо застана зад топката, но изстрелът му премина над вратата. Пет минути по-късно Марк-Андре Тер Стеген улови опсен изстрел с глава на Флориан Лежюн. Това бе и първата намеса на германския вратар в мача. Това бе и последната възможност в двубоя, и двата тима поделиха точките.

БАРСЕЛОНА - АЛАВЕС 1:1

1:0 Мемфис Депай 49'

1:1 Луис Риоха 52'

СТАРТОВИТЕ СЪСТАВИ:

БАРСЕЛОНА: Марк-Андре Тер Стеген,Оскар Мингуеса, Жерар Пике, Ерик Гарсия, Жорди Алба, Серхио Бускетс, Нико Гонзалес, Гави, Сержиньо Дест, Мемфис Депай, Серхио Агуеро

Треньор: Серхи Бархуан

АЛАВЕС: Антонио Сивера, Шимо Наваро, Флориан Лежюн, Виктор Лагуардиа, Рубен Дуарте, Мамаду Лум, Тони Моя, Пере Понс, Луис Риоха, Едгар Мендес, Хоселу

Треньор: Хавиер Калея

Гл. съдия: Хорхе Васкес

Стадион: "Камп Ноу", Барселона