Суперзвездата на световния футбол и Пари Сен Жермен - Лионел Меси, даде обширно интервю пред авторитетното френско издание France football. В него Меси говори за ситуацията при парижани и футбола във Франция след преминаването си от Испания.

Само за няколко месеца ви видяхме да плачете три пъти. Първо, след като спечелихте Копа Америка, след това когато си тръгнахте от Барселона и накрая при представянето на Копа Америка пред феновете в Аржентина. Рядко си позволявате подобни изблици, обикновено криете чувствата си....

- Това лято действително ми се събраха много емоции. С националния отбор изживях невероятни моменти. Лично за мен победата ни на Копа Америка бе абсолютна сензация. Отдавна си мечтаех за това. Загубих три финала и да спечеля сега срещу Бразилия и то на техен терен бе невероятно изживяване. После обаче, когато се завърнах в Барселона нещата там се усложниха. Бях готов да остана за още един сезон, но накрая неочаквано се озовах в Париж.

- Да се върнем към финала с Бразилия на „Маракана“. Какво усетихте след последния съдийски сигнал?

- Ако трябва да съм откровен, изобщо не помня какво се случи тогава. Осъзнах се, чак, когато съотборниците ми се затичаха към мен. После специално гледах видеозапис, за да възстановя пъзела.

- Допускахте ли, че може да приключите с футбола, без да спечелите трофей с Аржентина.

Gulliver/GettyImages
60 снимки

- Честно казано, да. Тази мисъл постоянно ме измъчваше. Не ми оставаше нищо друго освен да продължа да опитвам.

- Диего Марадона така и не можа да види това....

- Бях си в къщи, когато научих новината за смъртта му. Малко преди да съобщят за нея официално, татко ми писа по телефона „Разбра ли за Диего“. В първия момент изобщо не разбрах какво се опитва да ми обясни. После бях парализиран. Знаех, че не е добре, но не допусках, че това ще е краят.

- Психологът Марчело Рофе, с който сте работили в националния отбор при дебюта ви сподели, че спечелването на Копа Америка ви е освободило от огромен товар. Така ли е?

- Без съмнение. Но не мисля, че облекчението бе само за мен. Цяла Аржентина чакаше този момент близо 30 години (б.р. предишният трофей на „гаучосите“ от голям турнир бе Копа Америка през 1993 г.). С всяка измината годината критиките към нас се засилваха, а сега може да се работи далеч по-спокойно.

- Това лято ли бе най-лудият период от живота ви?

- Да. След радостта на Копа Америка се наложи да напусна Барселона, която възприемах като роден ден.

13 снимки

- Не ни казвайте, че сте бил изненадан след всичко, което се случи през 2020 г. Не забравяйте, че тогава поискахте да си тръгнете сам..

- Не е точно така. Върнах се Барселона с твърдото намерение да преподпиша (б.р. предишният договор на Меси бе изтекъл след края на миналия сезон), но в един момент ми казаха, че това е невъзможно, защото клубът няма пари. Това тотално обърка плановете ми.

- Усещането сигурно е било същото, като при напускането на Росарио, когато сте бил на 13 години?

- О, да. Беше много трудно, преди всичко за семейството ми. Децата трябваше да сменят училището, жена ми да свиква с друга среда. Подобен трус ми се случваше за пръв път. Толкова неща ми минаха през главата, но нямах никакъв избор. Просто трябваше да си събера багаж.

- Как го приехте?

- Изключително болезнено. Вече бях свикнал с мисълта, че ще завърша кариерата си в Барса. Междувременно дойде офертата от ПСЖ. Това е голяма промяна за мен, но от друга стана ми носи нов опит. Малко по малко започвам да свиквам.

БГНЕС 
13 снимки

- От ПСЖ веднага ли ви потърсиха, след като стана ясно, че приключвате с Барселона?

- Обадиха се едновременно няколко клуба. ПСЖ бе един от тях и от самото начало стана ясно, че държат много да ме вземат. Бързо се разбрахме. Хареса ми проекта им, както и футболистите, с които разполагат. Това повлия много на решението ми.

- А това, че сте приятел с Неймар, Ди Мария и Паредес?

 - Това също важно. Определено не ми се искаше да отивам в нова страна и да започвам от нулата, съвсем сам без близки хора около мен.

- А фактът, че треньорът на ПСЖ е Маурисио Почетино повлия ли?

- Също. Това, че треньорът е аржентинец и няма да имам езикова бариера с него, бе още един сериозен аргумент.

- ПСЖ никога не е печелил Шампионската лига, а вие имате четири. Мислите ли, че ще можете да сбъднете мечтите им

- Тук всички говорят за това. Трудна мишена, но мисля че отборът има потенциал да се пребори за нея.

БГНЕС
18 снимки

- Кои са основните ви конкуренти за трофея ?

- Челси и Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед с Роналдо и Байерн. Реал Мадрид и Интер също не са за подценяване. Основното им предимство е, че те са по-силни в колективен план от нас.

- Мнозина твърдят, че най-големият съперник на ПСЖ е самият ПСЖ и, че на отбора му липсва баланс с толкова много звезди.

- Абсолютен факт. ПСЖ разполага с едни от най-добрите футболисти в света, но те не са автоматична гаранция, че имате силен отбор. Това е голямото предизвикателство пред нас.

- Много се говори за синхрона ви в атака с Мбапе и Неймар. Работите ли на тренировки специално за това?

- Не, синхронът е нещо, което трябва да дойде в хода на играта и за него е нужно време. Играл съм доста с Неймар в Барселона и с Ди Мария в националния отбор на Аржентина, така че трябва да свикна основно със стила на Мбапе.

- Каква е разлика между триото в миналото Меси – Суарес - Неймар, когато играехте в Барса и Меси – Неймар – Мбапе сега?

- Преди всичко възрастта. Навремето с Неймар бяхме млади, а сега млад е само Мбапе. Освен това Килиан е много по-различен футболист от Суарес. Луис е класически централен нападател, който е ужасно силен в пеналта и вкарва много голове. Мбапе е убийствено бърз и мощен, той задържа повече топката и има нужда от повече пространство, за да ускори.

- Тримата не си падате много по дефанзивната работа. Как ще решите този проблем?

- Да му мисли треньорът, той е човекът, който трябва да намери оптималния баланс. Ясно, е че щом загубим топката първата защитна линия сме ние. Затова ще се постараем да я държим колкото се може по-дълго.

- Как се разбирате с Мбапе?

- Лесно. Той знае перфектен испански. Отскоро съм в отбора и е рано за генерални изводи, но мисля, че нещата с него ще потръгнат.

- Съблекалнята на ПСЖ се напълни с бивши футболисти на Реал Мадрид – Кейлор Навас, Серхио Рамос, Анхел Ди Мария, Хакими. Как ви понася това?

- Както вече ви казах изобщо не очаквах да сменям съблекалнята, но за мен няма проблем. Разбирам се идеално с тях.

- Първите ви впечатления от Лига 1?

 - Тук се играе много по-силов футбол в сравнение с Испания, повечето футболисти са здравеняци, има по-малко пространства.

Още новини - четете в днешния брой на "Мач Телеграф"