Барселона постигна убедителна победа с 5:2 над Бетис в мач от деветия кръг на Ла Лига. Усман Дембеле (22), Антоан Гризман (49), Лионел Меси (61-дузпа, 82) и Педри (90) вкараха за каталунците, Антонио Санабриа (45+2) и Лорен Морон (73) се разписаха за гостите. Антоан Гризман изпусна дузпа в 33-ата минута, а в последния половин час тимът от Севиля игра с 10 души.

Лео Меси влезе като резерва на почивката при 1:1 и като истински капитан поведе отбора си към трите точки, които убягваха на каталунците в последните 4 срещи в Ла Лига. За него това бе първо попадение от игра от началото на сезона и така счупи каръка, който го преследваше в последните три месеца. За последно той се разписа от игра през август. следващите голове до момента бяха от дузпи. 

 
Срещата на "Камп Ноу" започна с минута мълчание в памет на починалия през седмицата скаут на каталунците Тони Бруинс Слот.
 
Домакините започнаха във вихрено темпо и още в първите минути притиснаха съперника пред неговата врата. Затруднени от пресата на Барса домакините сбъркаха в 5-ата минута и Ансу Фати подаде отличен пас към Гризман, но французинът шутира в аут. Минута по-късно Фати опита хубав удар от границата на наказателното поле, който мина много близо до левия стълб на бившия страж на каталунците Браво. 
 
Отговорът на гостите не закъсня и в 8-ата минута капитанът в тази среща Бускетс едва не си отбеляза автогол при остро центриране отляво. При последвалия корнер Карваля отправи страхотен удар с глава, който даде възможност на Тер Стеген да демонстрира високата си класа.
 
Това не смути играчите на Барселона и още в следващите минути Фати и Гризман намериха пролуки в защитата, но ударите им не намериха целта. Груба грешка в отбраната на домакините в 17-ата минута позволи на Алекс Морено да напредне и да излезе на стрелкова позиция. Завършващият му шут обаче не бе прецизен и топката излезе в аут.
 
В 22-ата минута логиката възтържествува и Барса поведе. Усман Дембеле получи топката на линията на засадата, влезе навътре и с премерен удар откри резултата. 

Гризман пропусна да удвои в 27-ата минута, когато получи фантастичен пас с пета от Педри, но топката се спря във външната страна на мрежата.

Отново французинът бе във фокуса на вниманието в 33-ата минута. Барса получи правото да изпълни дузпа и в отсъствието на Меси зад бярата точка застана Гризман. Изпълнението му обаче бе разшифровано от Клаудио Браво, който плонжира и изби. 11-метровият наказателен удар бе отсъден за нарушение на Манди срещу Фати.
 
Окрилени от спасената дузпа, гостите отново погледнаха към вратата на Тер Стеген и в 39-ата минута бяха близо до изравняване. С поредния си проби по левия фланг Алекс Морено достави топката до Кристиян Тею, който стреля от движение и топката премина на педя над напречната греда.
 
Дълбоко в добавеното време на първата част Бетис шокира каталунците с изравнителен гол. Поредната добра атака отляво завърши с центриране по земя на Серхио Каналес в наказателното поле, където най-добре се ориентира Санабриа и прати топката зад гърба на Тер Стеген.
 
Резултатът принуди Роналд Куман да пусне Меси веднага след почивката. Аржентинецът започна мача на пейката заради болки в глезена. Не бяха ицминали и 5 минути, когато геният на Лео бе в основата на втори гол за Барса. Жорди Алба пусна хубав пас към наказателното поле за Меси, който тръгна към топката, но хитро я прескочи и за Гризман остана най-лесното - да вкара на празна врата за 2:1.

Много бързо се стигна и до трето попадение във вратата на Бетис. Отбеляза го Меси с безпощадно изпаленине на дузпа в 61-ата минута. Близо две минути бяха нужни на рефера Куадра Фернандес да посочи бялата точка. Айса Манди изби от голлинията удар на Дембеле, който получи добра топка от Меси. В първия момент реферът не видя играта с ръка на защитика, но след консултация с ВАР отсъди 11-метров наказателен удар и изгони бранителя на Бетис.

Макар и с човек по-малко, гостите не се отказаха да атакуват, и в 73-ата минута се върнаха в мача. Неуловимият за каталунската защита Алекс Морено нахлу отляво и върна към непокрития Лорен Морон, който без забавяне прати топката във вратата на Барса. 

Меси обаче бързо приземи Бетис с четвърти гол в 82-ата минута. Той получи превъзходен пас с пета от Сержи Роберто на линията на засадата и със зверски шут в близкия ъгъл буквално разстреля Клаудио Браво за 4:2. В 89-ата Меси можеше да запише хеттрик, но удалът му бе спасен от стража на гостите.

В последната минута се разписа и Педри с първия си гол за Барса в Ла Лига. Той засече успоредно подаване на Серджи Роберто отдясно. 

Барселона Бетис

източник: getty images

БАРСЕЛОНА - БЕТИС 5:2
 
1:0 Усман Дембеле (22)
1:1 Антонио Санабриа (45+2)
2:1 Антоан Гризман (49)
3:1 Лионел Меси (61-дузпа)
3:2 Лорен Морон (73)
4:2 Лионел Меси (82)
5:2 Педри (90)
 
БАРСЕЛОНА: Тер Стеген - Сержи Роберто, Пике, Лангле, Алба - Де Йонг, Бускетс-капитан - Педри, Фати, Гризман - Фати (46 - Меси)
Треньор Роналд Куман
БЕТИС: Браво - Емерсон, Манди, Бартра, Морено - Карвальо, Родригес - Каналес, Хоакин-капитан, Тею - Санабриа
Треньор Мануел Пелегрини