Бившата звезда на Барселона Лионел Меси пожела късмет на Шави като старши треньор на испанския клуб. Испанският специалист беше назначен начало на каталунците преди два дни, а днес беше представен официално. Той подписа договор с тима до лятото на 2024 година.

Меси и Шави играха заедно за Барселона от 2003 до 2015 година. В момента аржентинецът носи екипа на френския Пари Сен Жермен.

"Ние сме добри приятели с Меси, той ми писа, пожела ми късмет. Аз също му желая всичко най-добро. Той е най-добрият футболист в историята, но вече не е с нас. Имаме играчи, които могат да постигат резултати, така че не бива да мислим за тези, които не са с нас", каза Шави на пресконференция днес.

Шави е възпитаник на Барселона, игра за тима от 1998 до 2015 година и с каталунците е спечелил 25 трофея в кариерата си, сред които осем титли на Испания, три купи на страната и четири пъти Шампионската лига.

С националния отбор на Испания Шави е световен шампион (2010), двукратен европейски шампион (2008, 2012) и олимпийски вицешампион от Сидни 2000. През май 2019 година Шави прекрати футболната си кариера и стана треньор.