Живата легенда на Барселона Лионел Меси даде пространно и крайно любопитно интервю, в което рефлектира както върху моментната ситуация в клуба, така и върху някои от най-значителните мигове в своята кариера. За радио програмата El món a Rac1 5-кратният кавалер на „Златната топка” разкри, че действително е имало момент, в който е пожелал да си тръгне от „Камп Ноу”, но сега е готов да приключи кариерата си в редиците на „блаугранас”.

32-годишният футболист разкри, че заради своите деца е готов д постъпи именно по този начин и да се откаже от първоначалния си план да се пенсионира в своя роден клуб – Нюелс Олд Бойс в Аржентина.

„Моята идея е да остана в Барселона още много години. Винаги съм мислел по този начин и нищо не се е променило. Ясно е, че идеята ми е да приключа с футбола тук. В особена степен заради това, което чувствам спрямо клуба, както и заради моето семейство. Много сме щастливи в Барселона.”

„От дете мечтаех да играя за Нюелс заради това, което футболът означава в Аржентина, но понякога човек трябва да слага семейството на първо място. Не бих искал да прекъсна приятелствата, които моите деца направиха тук, тъй като това ми се случи на мен като малък.”

„През сезон 2013/2014 наистина исках да напусна Барселона. Имаше ситуация, която се разви по начин, че надмогна това, което чувствах спрямо клуба. Исках да напусна Испания заради проблемите с данъците. Почувствах се малтретиран.”

„Няма какво ново да кажа във връзка с продължаването на моя договор, но със сигурност няма да бъде проблем, ако то се случи. С този клуб нещата винаги са простички.”

„Последният път, в който разговарях с президента Бартомеу, беше в Ливърпул, а оттогава не сме се срещали. Нямам никакви проблеми с него. Понякога той ме пита за обратна връзка от съблекалнята във връзка с трансфери, както беше с Неймар или Гризман. Не е вярно обаче, че аз решавам кого ще привлечем или кой треньор да работи тук”, добави още Меси.

За Гризман

„Не е лесно да играеш за Барселона заради нашата философия. Гризман е свикнал с друг стил. Той е много интелигентен играч с множество силни страни. Ще се адаптира, а и е добре дошъл. Той е един от най-добрите.”

За Неймар

„Мисля, че Неймар съжали за напускането на Барселона още от първия ден. Той разбра, че е допуснал грешка. Не съм критикувал борда, че не са го привлекли обратно. Аз не съм участвал в преговорите. Неймар е сред най-силните футболисти на планетата.”

Шампионската лига

„Загубата от Ливърпул беше по вина на играчите. Ние се сковахме и спомените от Рим се завърнаха в мислите ни. Нищо от случилото се няма общо с Ернесто Валверде. Решението той да остане беше изцяло на клуба. За мен това беше радостна вест, защото винаги подкрепям треньора си.”

„Ще бъда разочарован, ако още една година не успеем да спечелим Шампионската лига. Искам отново да взема този трофей с Барселона. През последните 2 години не успяхме, а това бе заради играчите. Тази година разполагаме с отбор, който може да спечели всичко и да вдига трофеи.”

Шави като треньор?

„Шави подготвя завръщането си един ден. Ще бъде много подобно на опита, който имахме с Гуардиола. Не знам дали аз все още ще бъда наоколо (когато това се случи – б.р.). Невъзможно е да намерите други двама футболисти като Шави и Иниеста. Философията на Барселона струеше от тези двамата.”

За червения картон на Дембеле срещу Севиля

„Беше много трудно за Матеу Лаос (главният съдия – б.р.) да разбере Дембеле, тъй като на него му е трудно да формулира изречения на испански. Ние бяхме изненадани, че реферът го е разбрал така ясно. На Усман му е трудно (с езика – б.р.), но успява да бъде разбран, а същевременно да разбира всичко.”

За Жерар Пике

„Неговите изявления в Хетафе ме изненадаха (бранителят обвини шефовете в клуба, че използват поръчкови медии, насочени срещу футболистите – б.р.). Аз не бях там (по това време Меси беше контузен – б.р.), но нямаше да кажа такива неща. Важното е, че сега всички мислим и работим в една посока. Пике е много открит и интелигентен човек, много искрен.”

За ролята си като капитан

„За бъдеш капитан е красива отговорност. Аз съм много горд. Аз съм живял в Барселона повече, отколкото в Аржентина. Децата ми са каталунци, Матео беше роден на 11 септември (главния празник на областта – б.р.), не би могъл да бъде пó каталунец от това. Тиаго има много голяма група от приятели тук, защото на другите им харесва да бъдат около него. Той е много интелигентен.”

За своето свободно време

„Антонела е фен на сериалите. Преди да легнем да спим гледаме някои от тях заедно. „Ел Мархинал” беше аржентинският сериал, който наистина харесах.”

„Играя видео игри с Тиаго, а заедно понякога ритаме футбол. За мен семейството е най-важното.”

„Не се тревожа, че хората ме наричат „Бог”, но не ми харесва. Това е красиво, но и твърде преувеличено. Най-малкото моите деца, предвид тяхната възраст в момента, чуват и повтарят всичко.”