Барселона изживява един от най-тежките си периоди през календарната 2018 г. Каталунците нямат успех в шампионата на Ла Лига вече в три мача. Тимът направи равенство 2:2 при домакинството на Жирона, загуби гостуването на Леганес с 1:2, а през уикенда едва стигна до точка срещу Атлетик Билбао (1:1) у дома.

Любопитен обаче е начинът, по който от Барса отклоняват вниманието от разочарованията. След провала на "Бутарке", от клуба обявиха преподписването на договора на халфа Серхио Бускетс до 2023 г., с което опитаха да потушат напрежението.

Ако се върнем четири години назад, при загубата от Барселона във финала за Купата на краля на "Естадио Местая", поражението бе на 16 април, а малко след това Хосеп Мария Бартомеу встъпи в длъжността на президент на каталунците през 2014 г., заменяйки бившия бос Сандро Росей, който в момента е в затвора. 

Първата криза на Луис Енрике начело на Барса бе през януари 2015 г. След тежка нощ на "Аноета" срещу Реал Сосиедад, в която Меси и Неймар останаха на резервната скамейка, Бартуомеу взе мерки и уволни спортния директор Андони Субисарета. 
 
Във войната между треньора и Меси, Бартомеу взе страната на аржентинеца, казвайки, че това е големият лидер в този клуб. След онзи мач на "Аноета" президентът реши да говори повече за бъдещето, отколкото за автогола на Жорди Алба. 

След славната титла в Шампионската лига през 2015 г. в Берлин, Барса катастрофира за Суперкупата срещу Атлетик, губейки с 0:4 на "Сан Мамес". В реванша Пике бе изгонен и мечтите за обрат изчезнаха. Ден след загубата на Суперкупата, Бартомеу отново излезе на сцената, казвайки, че отборът ще пътува до Япония, за да представи новия рекламодател "Rakuten" и да се отдели от създалото се напрежение. В часовете след срещата президентът също така каза, че отборът няма да се разделя с Неймар, като бразилецът остава на "Камп Ноу".

През сезон 2015/2016 г. Барса загуби от Селта във Виго с 1:4, а клубът обяви, че пресата повече няма да пътува заедно с отбора. Дни след това Барса загуби и от Севиля (1:2), а Бартомеу предпочете да говори за напрегнатата политическа обстановка в Каталуня, а не за футбол след срещата.

През пролетта Барселона отпадна от Атлетико Мадрид в четвъртфиналите на Шампионска лига, Бартомеу премина бързо през миксзоната на медиите, изричайки иронично думи: "Жребият не е дирижиран. Това беше съдба. Миналата година трябваше да се срещнем с всички шампиони в най-силните европейски лиги...съдба".

През сезон 2016/2017 г., след загубата на Барса от Манчестър Сити с 1:3 в групите на Шампионската лига, Бартуомеу замаза положението с коментар върху новия договор на Лео Меси, казвайки, че вече се водят преговори с играча. Между двата мача с ПСЖ в осминафиналите, първият загубен с 0:4 в Париж, Бартомеу добави, че нови договори се готвят и за Иван Ракитич, Андрес Иниеста и Марк Андре Тер-Щеген. 

След загубата от Реал Мадрид за Суперкупата на Испания пък Бартомеу направи всичко възможно, за да ускори представянето на бразилеца Паулиньо, който пристигна от китайския Гуанджоу за 40 млн. евро. "Меси вече бе преподписал своя договор", както каза Бартомеу. В дните след това пристигна и Дембеле.

След загубата от Рома в четвъртфиналите на Шампионската лига през миналия сезон, Бартуому отново предпочете да говори за политика, казвайки, че много "качествени политици с демократични разбирания са в затвора".

Президентът отново изигра картите си по най-добрия начин.