Шефът на Ла Лига Хавиер Тебас разясни плановете за рестартирането на Ла Лига. В момента Испания е една от най-засегнатите страни в Европа от пандемията на COVID-19.

Решението, което се взе бе, че първенствата на Стари континент, както и европейските клубни турнири трябва да завършат до 30 юни.

Пред Мундо Депортиво, Тебас заяви, че първенството може да се поднови на 16 април и мачове ще се играят на всеки 48 часа.

Преди дни беше разяснено, че мачове от Шампионската лига и Лига Европа може да се играят през уикендите. Това означава, че ако Барселона играе своите двубои за най-престижния трофей в Европа в събота, то те ще изиграят срещата си от Ла Лига в понеделник. Връщането на мачове в началото на седмицата ще гарантира голям интерес от пазарите в Азия.

Календарът предвижда, че последните два кръга от първенството отборите ще изиграят мачовете по едно и също време. Този спешен календар е направен след разразилата се пандемия от коронавирус и рестартирането му е предвидено за 16 април.

По този начин тимовете ще имат около 15 дни, за да проведат мини-подготовка за предстоящите им интензивни два месеца.

Ла Лига ще стартира първа, а Шампионската лига и Лига Европа ще започнат седмица по-късно – на 23 и 24 май.

Накрая бе взето решение и за финалът за Купата на Краля, в който един срещу друг ще се изправят баските съперници Атлетик Билбао и Реал Сосиедад. По план той ще се проведе на 30 май.