Дали на "Камп Ноу", дали на "Сантиаго Бернабеу", нападателят на Барселона Луис Суарес е гарант за голове в големия сблъсък на испанския футбол Ел Класико. След пристигането си в Барселона в началото на сезон 2014/2015 г., не е минал сезон, в който уругваецът да е вкарал на "белия" съперник.

Първият му гол в Ел Класико дойде във второто му дерби - през март 2015 г. при успеха с 2:1 на "Камп Ноу". На следващия сезон (2015/2016 г.) на "Бернабеу", уругваецът е редом до бразилеца Неймар в нападението на Барса. Меси отсъства в този мач, а Луис е във вихъра си. Вкарва на два пъти за успеха с 4:0 над Реал, който страда под ръководството на Рафаел Бенитес.

Година по-късно (2016/2071 г.) Суарес се разписва на "Камп Ноу" и за 1:1 в края на декември 2016 г. През миналия сезон той реализира и в двете дербита - както на "Камп Ноу" (2:2), така и на "Бернабеу" (3:0). Общо Суарес е реализирал 6 попадения в 8 двубоя срещу големия враг.

При липсата на Меси (след счупването на ръката му в двубоя със Севиля, той ще отсъства за период от три седмици), уругваецът ще трябва да бъде основният генератор на опасности за защитата на Реал. Барса и Валверде имат нужда от него.