Бившият национален селекционер на България, Лотар Матеус, изрази мнение, че Родри и Джуд Белингам заслужават Златната топка повече от Винисиус Жуниор за 2024 г. В интервю за "Bild", Матеус подчерта важността на Родри в успехите на Манчестър Сити и Испания, като го нарече "мозъка и лидера", който е изиграл ключова роля в спечелването на Висшата лига и Европейското първенство.

"Родри заслужава Златната топка повече от Винисиус. Той беше мозъкът на испанския национален отбор и на Манчестър Сити, като спечели две важни титли благодарение на своето влияние", заяви Матеус.

Той също така постави Джуд Белингам на второ място в своята класация, акцентирайки върху огромния принос на английския полузащитник за успехите на Реал Мадрид и Англия. Белингам беше водеща фигура на Европейското първенство, като вкара важни голове за националния си отбор и ги изведе до финала.

Матеус завърши, като каза, че Винисиус, който е посочен от "Marca" като предстоящият носител на Златната топка, също заслужава признание, но за него Родри и Белингам са били по-добри през 2024 г.