От триумфа на Луис Молоуни на 4 декември 1977 година, нито един испански треньор на Реал Мадрид не е успял да спечели в Ел Класико на „Камп Ноу“, в среща от испанския шампионат. Това показва историята на сблъсъците между Барселона и Реал Мадрид. В 12-ия кръг на сезон 1977/78, „кралете“ побеждават каталунците с 3:2. 41 години по-късно, Лопетеги ще се опита да пренапише историята и да спре проклятието, което преследва испанските треньори в Ел Класико.

Притесненията за Лопетеги стават още по-сериозни, след като през последните четири декади Реал Мадрид е спечелил само шест Ел Класико на „Камп Ноу“, но в тези случаи „кралете“ са водени от чуждестранни треньори – Вуядин Бошков, Алфредо Ди Стефано, Карлош Кейрош, Бернд Шустер, Жозе Моуриньо и Зинедин Зидан.

През следващия сезон 1978/79 Реал Мадрид гостува в 21-ия кръг на „Камп Ноу“, а отборът отново е воден от Луис Молоуни, но губи с 0:2 от Барселона.

От тази дата започва проклятието за испанските треньори, които водят Реал Мадрид в следващите четии декади. Амансио Амаро, Бенито Флоро, Арсенио Иглесиас, Висенте дел Боске, Мариано Гарсия Ремон, Хуан Рамос Лопес Каро и Хуанде Рамос не успяват да постигнат успех с „кралете“ в гостуване на „Камп Ноу“ от Ла Лига. Нито един от изброените испански треньори не успява да се поздрави с успех в Ел Класико в Примера дивисион.