Барселона победи Валенсия с 2:1 в двубой от първия кръг на Ла Лига. Домакините откриха в 44-а минута чрез Уго Дуро, който успя да се разпише с глава. В добавеното време на първата част Роберт Левандовски съумя да изравни, а в 48-а минута отново полякът направи пълния обрат, бележейки от дузпа. Двубоят бе нервен но каталунците имаха много по-голямо владение върху топката и по-голям брой голови положения пред противниковата врата. Барселона можеше и да отбележи още попадение, но в крайна сметак новият треньор Ханзи Флик дебютира с победа начело на тима в едно гостуване, което се очакваше да бъде много трудно за каталунците.

Getty/Gulliver images
21 снимки

Първите 15 минути от двубоя бяха спокойни, като нямаше чисти голови положения пред някой от двата отбора. Барселона опитваше да контролира темпото и да бъде атакуващ, но домакините успяваха да се справят към този момент.

Най-интересната ситуация дойде в 44-а минута, когато топката бе на левия фланг и след това центрирана към Уго Дуро, който се измъкна по страхотен начин и отправи удар с глава, който се оказа неспасяем за Тер Стеген - 1:0 за Валенсия. Попадението бе отменено първоначално за засада, но с преглед с ВАР голът бе признат за редовен.

В добавеното време на първото полувреме Марк Касадо пое подаване в наказателното поле и намери пространство за удар, преди да стреля по трева към целта, но един от защитниците блокира топката. В петата минута на продължението Роберт Левандовски получи чудесен пас от Ламин Ямал в наказателното поле и реагира бързо, като без проблеми вкара топката в мрежата - 1:1.

Втората част започна кошмарно за Валенсия. Не бяха изминали и 60 секунди от подновяването на играта, а Ламин Ямал си отвори страхотно възможност в малкото наказателно поле и шутира по трева в средата на врата, но Мамардашвили реагира с чудесно спасяване.

В 48-а минута Кристиан Москера фаулира футболист на каталунците в наказателното поле и главният съдия веднага посочи бялага точка. Роберт Левандовски се нагърби с изпълнението, като бе безкомпромисен и изпрати топката в горния десен ъгъл, за да направи пълния обрат - 2:1 за Барселона.

В 58-а минута Феран Торес се стрелна в наказателното поле и достигна пас, като нанесе удар по трева в средата на вратата, но Мамардашвили бе на висота и успя да отрази. В първата минута на добавеното време Марк Касадо от Барселона засече центриране в наказателното поле и намери пространство за удар, но той премина на сантиметри от дясната греда.

В 94-а минута Роберт Левандовски овладя подаване в наказателното поле и стреля незабавно към вратата, но опитът му премина високо над напречната греда.

Стартови състави:

ВАЛЕНСИЯ: Мамардашвили, Тиери, Москера, Ярек, Васкес, Пепелу, Хави Гера, Алмейда, Диего Лопес, Рафа Мир, Дуро

БАРСЕЛОНА: Тер Стеген, Кунде, Кубарси, Иниго Мартинес, Балде, Бернал, Касадо, Ямал, Рафиня, Феран Торес, Левандовски