Единственото нещо, което Лионел Меси трябва да предприеме, за да стане следващият спортист милиардер е, да не предприема нищо. Ако звездата на Барселона просто се яви на "Камп Ноу" през септември за началото на новия сезон, той ще приключи 2020/21 година с над 1 милиард долара, заработени през кариерата си, подвиг, който само трима други спортисти преди него са постигали.

Изглежда обаче, че поздравленията трябва да изчакат. След целогодишна битка с футболен клуб Барселона, изглежда, че аржентинската легенда заплашва да напусне клуба след като 16 години защитаваше цветовете му, отказвайки се от последната година от договора си, която би могла да го направи най-високоплатеният играч, в най-доходоносния спорт, пише Forbes.

83 снимки

Голфърът Тайгър Уудс се превърна в първия спортист със спечелени 1 милиард щатски долара, докато все още се състезава, когато през 2009 година спечели 10.5 млн. долара от наградни фондове и още над 100 млн. долара основно от рекламния си договор с Nike. Боксьорът Флойд Мейуедър също си извоюва тази чест през 2017 година, след като промотира сам редица от своите мачове, генерирайки по над 25 милиона долара в 12 мача, в това число 275 млн. долара за мача си през същата година с Конър Макгрегър. Дългогодишният съперник на Меси, Кристиано Роналдо, стана първият представител на отборен спорт, който записа същото постижение, след като спечели 105 млн. долара по време на сезон 2019/20 г.

Баскетболната легенда Майкъл Джордан, който заработи 550 милиона долара за 15-те години, в които игра за Чикаго Булс и Вашингтон Уизардс, остава единственият спортист милиардер, като по-голяма част от състоянието му се дължи на инвестицията му в отбора от НБА Шарлът Хорнетс.

Освен заплатата си като футболист, Меси се представя добре и като рекламно лице, заработвайки около 33 милиона долара годишно от Adidas, Lays, Mastercard, Jacob & Co, Ooredoo и Ginny Hilfiger. Според Hookit в периода януари – юни тази година той е пуснал 117 поста в социалните мрежи, които са получили 235 милиона харесвания, коментари или споделяния, създавайки 22 милиона рекламна стойност за марките, които рекламира.

Gulliver/GettyImages
11 снимки

Барселона планира да плати на звездата си 92 млн. долара в предстоящия сезон, като около 1/3 от тази сума е под формата на стимули, свързани с представянето му. Меси редовно заработва такива, след като записа 12 поредни сезона с поне по 31 отбелязани гола и достигна кота 700 гола през юни, присъединявайки се към Роналдо като единствените, състезаващи се още футболисти на това ниво.

До миналата седмица се очакваше аржентинецът да подпише нов договор, сходен като условия с настоящия, с който да приключи кариерата си в Барселона, но това бе преди битката му с клуба да ескалира. Върхът бе унизителната загуба с 2:8 от Байерн Мюнхен на 1/4-финалите в Шампионската лига, която сложи край на надеждите на клуба за трофей през изминалия вече сезон. Това бе първата кампания от 12 години насам, в която Меси не спечели нито един трофей. Освен това е сезон, в който той намали със 70% основната си заплата, след като пандемията спря провеждането на спортни събития за три месеца.