Хосеп Гуардиола е сред двамата или трима най-добри треньори за всички времена, категоричен е неговият бивш съотборник на Барселона Карлес Пуйол. Той заяви това в интервю за Laureus Spirit of Sport в навечерието на финала в Шампионската лига между водения от испанеца Манчестър Сити и Интер.

Пуйол игра с Гуардиола в Барса и бе капитан на каталунците под ръководството на бившия халф. Вече като футболист и треньор, двамата стигнаха до две титли в Шампионската лига.

"Играх с Пеп две години и още тогава си личаха уникалните му лидерски качества. Отдадеността му към клуба предвещаваше успешната треньорска кариера. За мен, честно казано, той е сред двамата или трима най-добри за всички времена", заяви Пуйол.

Бившият защитник прекара 15 години в Барса и освен Шампионската лига спечели шест титли от испанското първенство. Той заяви, че тактическите качества на Гуардиола са изпъквали още по времето, когато двамата играеха под ръководството на Луис ван Гаал.

"Дори и при треньор като Ван Гаал, когото аз обожавам, понякога Пеп ни пренареждаше на терена по време на игра. Той сменяше постройката понякога с трима бранители, а понякога с четирима", продължи Пуйол.

"Помня съвсем ясно един мач с Атлетико Мадрид, когато бях шокиран как е възможно той хем да играе, хем да визуализира перфектния начин за защита".

Гуардиола превърна Манчестър Сити в доминантна сила в Англия от пристигането си през 2016 насам. Той спечели пет титли от последните шест, а тази година има възможност да постигне требъл с отбора. Последното препятствие е Интер. Пуйол смята, че точно като в Барса, Сити разполага с много опции в атака и англичаните са постигнали отлична дисциплина в защита.

"Всеки отбор трябваше да се съобразява с нападението ни, както е сега при Сити. За него това винаги е било много важно. Много хора обаче се фокусират върху начина на игра на отборите на Пеп, но при тях най-важна е реакцията при загубена топка", каза още Пуйол.

Бившият испански национал изигра почти 600 официални мача и е считан за един от най-добрите защитници в своята генерация. Той заяви, че съжалява за отбраната на Интер, която ще трябва да спира головата машина Ерлинг Халанд.

"Той е завършен футболист, който ще дефинира тази ера във футбола. Холанд е хищник и обожавам да го гледам. Той е огромен и е трудно да го опазиш индивидуално. Това е отборна работа", завърши Пуйол.