Президентът на Барселона Жоан Лапорта засипа с похвали Адама Траоре, който днес бе представен официално като играч на каталунците. Според шефа на „блаугранас“ това е много вълнуващ ден, тъй като футболист от Ла Мисия се завръща в момент, в който клубът се реконструира, за да се върне отново на върха.

Лапорта разкри, че смята да използва опцията за закупуване на правата на Траоре от Уулвърхамптън, след което се наложи отново да говори за Усман Дембели и за това дали има шанс французинът да играе за Барселона до края на сезона.

БГНЕС
4 снимки

„Това е много специален ден. Добре дошъл, Адама! Тук си тренирал, тук си роден. Барса те формира, след това направи кариера в чужбина и сега се връщаш, за да може Барса да се наслаждава на таланта ти. Вълнуващо е, защото играч на Ла Масия се завръща в момент, в който реконструираме клуба. Искам да ти благодаря за това, че взе предвид ситуацията в клуба и направи отстъпки, които се оценяват. Когато можем, ще го вземем под внимание. Искам да подчертая, че днес продължава една красива история – тази на Адама с Барселона. Надявам се да вкараш много голове за нас", започна Лапорта. 

"Дали Дембеле ще се завърне в отбора? Това решава треньорът, разбира се. Уточнявам, че имаме опция за закупуването на Адама и смятаме да се възползваме от нея. Мисля, че треньорът работи както за този сезон, така и за следващия. Затова е по-трудно играч, който със сигурност няма да бъде тук през следващата година, да играе, тъй като ние изграждаме отбор. Той не пожела да преподпише с Барса... Сам си знае защо, но това има своите последствия. Искаме играчи, които са отдадени на отбора. Такива като Адама". 

"Той все още има договор и ако може да играе, треньорът ще вземе решение дали да го използва. Шави обаче знае какви са обстоятелствата и той също бе толкова изненадан, колкото нас, когато играчът не прие да подпише приложения му договор. Не разбираме позицията на футболиста. Уважаваме я, но не я приемаме и не я разбираме". 

"След 20 декември не е имало друго предложение от наша страна. Можехме да седнем отново да преговаряме, ако те искаха, но не изглеждаше така. Офертата бе много добра. Това каза и самият играч в началото. След това поискаха да договорят нови условия, но изискванията им бяха непостижими. Опитахме се да намерим решение и за тези шест месеца, в които да играе за друг клуб, но той не пожела и това. А имаше добри и интересни за клуба оферта".

"Дембеле е един от най-добрите в света по отношение на таланта си. Според мен е по-добър от Мбапе. Не съжалявам обаче за нищо, продължавам да мисля, че му направихме много добра оферта".

"Опцията за закупуване на Адама не е задължителна за нито една от страните. Има фиксирана сума. В края на сезона ще седнем с Адама и неговите представители и ще обсъдим всичко. Аз искам тази клауза да бъде използвана", заяви Лапорта.