Президентът на Барселона Жоан Лапорта говори на пресконференция относно финансирането на планираната реконструкция на “Спотифай Камп Ноу”. На събитието на присъстваха президентът, икономическият вицепрезидент Едуард Ромеу, корпоративният директор Марибел Мелендес и финансовият директор Манел дел Рио.

Както е известно, от клуба вече обявиха, че са осигурили средствата за разширението на стадиона чрез общо 20 инвестиции на стойност 1,45 милиарда евро, с които са покрити всички разходи, без да е необходима гаранция с активите на клуба или ипотека на стадиона.  Очаква се строителните дейности да започнат през лятото, а Барселона да играе на Олимпийския стадион, като ще се завърне в обновения си дом в края на следващата 2024 година.

Лапорта започна пресконференцията с няколко думи, свързани с вчерашното поражение от Райо Валекано с 1:2. “Не сме щастливи, защото мачът не протече по начина, по който очаквахме, но слава Богу, Жирона свърши добра работа и компенсира загубата ни. Приоритетната цел все още е спечелването на Ла Лига, а ние водим с 11 точки пред втория. Всички знаете това. Моля всички привърженици на Барселона да насърчават играчите и треньора повече от всякога в тези домакински мачове, за да постигнем целта си", заяви президентът на каталунците.

"За мен е чест да обявя, че приключихме операцията по финансирането. Това е най-важният институционален проект в историята на клуба. Това е сбъдването на една колективна мечта: да имаме най-добрия стадион в света. Тази мечта не беше постигната досега, защото беше отлагана, понякога неразбираемо”, продължи той.

Лапорта обясни и още подробности за проекта: “Строителните работи  няма да включват разходи за членовете на клуба, нито пък ще има риск за спортното ръководство, а активите на клуба никога няма да бъдат ипотекирани като гаранция. Членовете на клуба ще продължат да бъдат собственици”.

"Институцията е по-силна от всякога. Имаме отлична репутация на пазарите - национални и чуждестранни. Въпреки факта, че някои хора искаха да поставят пречки по пътя ни, Барса излезе по-силна. Това е доказателство за доверието на финансовите пазари към клуба. Трябва да се гордеем. Не беше лесно да стигнем дотук, но ни е ясно, че ако искаме да постигнем целите си да бъдем еталон, има само една тайна: да вярваме в себе си и да се борим. Да поставяме интересите на Барселона над всичко и да обичаме Барса", заяви още Лапорта, който не отговори на никакви журналистически въпроси.

Операцията по финансирането на стойност 1,45 млрд. евро ще бъде извършена на различни траншове от 5, 7-9 и 20-24 години, като Управителният съвет ще започне да я изплаща едва след приключване на преустройството на “Kамп Ноу”. На пресконференцията се уточни също, че през първите девет години има възможност за рефинансиране.