Жоан Лапорта- водещият в прогнозите кандидат за президент на испанския Барселона, е на мнение, че планираните за 24-и януари избори трябва да се проведат и при наличните рестрикции за публични събирания в региона Каталуния. Очакванията са заради наличието на проблеми с коронавируса мерките да бъдат с удължен срок на действие.

По-късно тази седмица каталунските власти ще решат дали да удължат мерките, които възпрепятстват хората да напускат общината си, освен ако не отиват на работа, с цел образование или медицински причини. За момента това действа до 16-и, а от 17-и очакванията са това да продължи.

Една такава мярка би застрашила провеждането на изборите, тъй като според устава на популярния клуб гласуването онлайн или чрез изпращане на мейли, не е позволено.

Лапорта, който събра 10 257 подписа за кандидатурата си, в момента води доста пред другите претенденти Виктор Фонт, Тони Фрейша и Емили Русо, предложи властите да направят изключение за членовете на клуба и така те да могат да упражнят правото си на глас.

"Ако можете да направите изключения за хората, които ходят на работа, трябва да се направи и изключение за хората, които ще гласуват, заяви Лапорта пред журналистите, които днес бяха на Ноу Камп. В момента Барселона се управлява от мениджърски комитет, който има съвсем символични правомощия, откакто Хосе Мария Бартомеу подаде оставка през октомври заради вот на недоверие.

Лапорта твърди, че изборите трябва да се проведат, за да може Барселона да подписва с нови футболисти преди края на януарския трансферен прозорец. Също така е нужно новият президент да тушира и финансовите притеснения, които идват заради пандемията от COVID-19.

"Барселона не може да чака повече, след като до тук бяха пропуснати златни възможности. Изборите трябва да се проведат", добави той.

Фонт за момента е втори в списъка с претендентите след Лапорта, като за неговата кандидатура са се подписали 4713 човека. Той застъпва мнението, че трябва да се позволи гласуване онлайн и ако нямат шанса всички да упражнят своя глас, тъй като има и хора зад граница, то изборите да се отложат.

"Цифрите за хората, пострадали от пандемията, са много сериозни и ако клубът не излезе със становище какво да се прави, изБорите не бива да се провеждат. Имаме много наши членове, които не смеят да излизат от домовете си. Имаме и такива, които са зад граница и трудно биха се прибрали", коментира още той.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.