Кандидатът за президент на Барселона Жоан Лапорта заяви, новият договор на звездата на тима лионел Меси не подлежи на договаряне, а до това самият той да поиска да остане. Аржентинецът се опита да принуди да напусне Барса миналото лято, но в крайна сметка остана, тъй като решението беше да прати „каталунците“ на съд. Настоящият му контракт изтича през лятото.

Манчестър Сити и ПСЖ се считат за двата основни кандидата за подписа на 33-годишния нападател, въпреки че и Интер Маями в САЩ също е потенциална дестинация, след като той призна, че ще се радва да живее в Съединените щати.

Лапорта обаче е превърнал договора на аржентинеца в свой основен приоритет и е решен да го задържи на „Камп Ноу“.

„Трябва да удължим договора на Меси, но той не подлежи на договаряне“, каза Лапорта пред „Eurosport Spain“.

„Меси е приоритет и ние ще се опитаме да го убедим да продължи да пише красивата история между него и Барса.

„Каталунците“ са изпаднали в затруднено финансово положение, отчасти поради пандемията от коронавирус, а също така на седем точки от лидерите в Ла Лига Атлетико Мадрид, които имат и два мача по-малко.

Натискът върху наставника Роналд Куман спадна след осемте мача без загуба в лигата, но Лапорта отказа да подкрепи напълно нидерландеца.

„Куман е настоящият треньор на Барса, който заслужава уважение и, който има същото марж като всички треньори“, сподели още той.

„Обичам Барса и се чувствам предизвикан от клуба. Обичам клуба и имам призвание да служа на Барселона. И също така, защото имам опит, подготовка и решителност да направя промените, необходими на клуба, за да излезе от икономическата ситуация, през която преминава“, допълни още Лапорта.

Той вече беше начело на „каталунците“ между 2003 и 2010 година. Изборите за нов президент ще се проведат на 24 януари.