Президентът на Барселоан Жоан Лапорта ще се срещне утре сутрин с шефа на Ла Лига Хавиер Тебас, за да се обсъди и намери решение на проблема с тавана на заплатите заради който все още не може да бъде финализирано новото споразумение с Лионел Меси.

При положителен сценарий от разговорите, шансовете за оставане на аржентинеца ще скочат. Това все пак няма да е последната стъпка към заветната цел, защото ще има и други неща, които да се изясняват между шесткратния носител на Златната топка и клуба. Днес обаче именно месечното възнаграждение е приоритет.

Сред другите пречки са спазването на данъчните такси и разсрочените плащания към новия контракт.

Жоан Лапорта и Рафаел Юсте ще водят преговорите с играча и баща му, който е и негов агент. Прогресът е съществен, но стената за прескачане не е разминаванията между семейство Меси и каталунците, а това как може събитията да рефлектират между Професионалната футболна лига.

Организацията, гарантиращата състоятелността на клубовете, се съгласи преди няколко години, че разходите на всички клубове трябва да бъдат равни на приходите. Лапорта откри, че този доход е спаднал до 300 милиона през миналата година заради коронакризата, а масовите заплати на служителите са високи.

Така в Барселона са принудени да занижат значително заплатите на играчите. Следователно, ако през 2019/2020 те са били на стойност 671, 429 милиона евро, то сега трябват да паднат с около 200.

Контрактът на Меси, който е с най-мащабни параметри, се сблъсква с тази бариера. Каталунците му предлагат дългосрочен договор, в който 2 години ще е футболист, а през останалите ще се подвизава като посланик в Мейджър лийг сокър. Въпреки че се опитват да разделят пропорционално в много повече от 24 месеца заплатите към Меси, Лигата отхвърля тази клауза.

Миналата седмица самият Хавиер Тебас сподели, че правилата няма да се променят заради капитана на Барса, който ще трябва да се примири със занижено заплащане.