Жоан Лапорта беше президент на Барселона между 2003 и 2010, а сега се кани да се завърне в офисите на „блаугранас”, след като предстоят избори на 24-и януари. В интервю той говори за първите месеци на своето управление на тима от Каталуния, когато е отказал да привлече Кристиано Роналдо заради Роналдиньо Гаучо.

7 снимки

„Бяхме много близо до това да вземем Роналдиньо и Рафаел Маркес. Агентите на Маркес ни препоръчаха Кристиано Роналдо, който по това време се подвизаваше в Спортинг Лисабон. Един от тях ми каза, че може Манчестър Юнайтед да го купи за 19 милиона евро, но ние бихме могли да го имаме, ако дадем 17”, разкри Лапорта, който е решил да не продължава разговори по темата.

„Вече инвестирахме в Роналдиньо 32 милиона евро. Кристиано играеше повече по крилата, отколкото в средата, а ние искахме това – затова отказахме и не съжалявам”, каза бившият лидер на Барселона.

Истината е, че същото лято Кристиано пое към Англия, ставайки една от най-големите легенди на Манчестър Юнайтед. Роналдиньо има същия статут на „Камп Ноу”, след като заигра  там през 2003-а, когато Лео Меси беше още в дубъла на Барса и следващата година се присъедини към първия отбор.

Getty Images
7 снимки

Ако Кристиано Роналдо беше поел към Каталуния, можеше да видим атаката на Барса да бъде водена от самия него и… Лионел Меси.