Ръководството на Ла Лига планира да приеме на следващото си свое заседание въвеждането на т.нар. видео съдия от следващия сезон. Това на практика означава, че в испанското първенство ще бъдат въведени видео повторенията, твърди радио „Cadena Cope“.

Първоначално се смяташе, че идеята на шефовете на Ла Лига е да въведат видео повторения единствено в мачовете за Купата на Краля, но такива се очаква да бъдат използвани и в самото първенство.

Предимството на видео съдията е, че той може в реално време да помогне на главния арбитър във взимането на спорни решения при засади и отбелязването на голове. Не е необходимо допълнително прекъсване на играта. Със системата за директна връзка между реферите те имат постоянен контакт помежду си, а видео арбитърът има възможност да види разигралата се ситуация веднага на повторение.

Въвеждат видеотехнологиите в Испания от 2018 година

Скандалите в Примера дивисион с някои спорни отсъждания през настоящия сезон и успешният пример с видео съдията на контролата между Франция и Испания са убедили ръководството на Ла Лига от необходимостта за неговото въвеждане в испанското първенство от следващия сезон.