Испанската футболна лига значително повиши лимита на разходите на Барселона за този сезон, след като каталунците продадоха част от телевизионните си права за следващия четвърт век и други активи, за да балансират финансите си това лято.

Барселона получи разрешение да похарчи 656 милиона евро за играчи и служители този сезон, включително заплати, според лимитите на разходите за всеки клуб, публикувани от Ла Лига днес. Това е огромен скок, след като лимитът на клуба всъщност беше отрицателен през миналата зима.

За да се възстанови от окаяното си финансово състояние, клубът, управляван от Жоан Лапорта, трябваше да продаде 25 процента от телевизионните си права за испанската лига за следващите 25 години и други активи за около 870 милиона евро през юли и август.

Клубът използва около 160 милиона евро, за да привлече Роберт Левандовски, Рафиня и Жюл Кунде. Друга една трета отиде за изплащане на огромния дълг от около 1 милиард евро, който Барселона натрупа благодарение на високите си заплати и огромните трансферни такси, платени от предшественика на Лапорта, и въздействието на пандемията върху приходите.

Барселона се върна на второ място в класирането на лимита на разходите в лигата. Реал Мадрид е начело с 683 милиона евро. Атлетико Мадрид е трети с 341 милиона евро, докато Жирона и Елче са на дъното с 42 милиона евро.

Лигата изчислява лимитите на разходите въз основа на приходите на клуба в сравнение с разходите и краткосрочните плащания по дълга, планирани през предстоящия сезон.