Старши треньорът на Барселона Роналд Куман подкрепи другите мениджъри, които критикуват претрупания европейски футболен календар и обяви, че дава почивка на мегазвездата на тима Лионел Меси за гостуването на Динамо Киев в Шампионската лига утре.

Жерар Пике и Сержи Роберто паднаха жертви на тежки контузии при поражението с 0:1 от Атлетико Мадрид в Ла Лига, което пък остави специалиста само с трима защитници за визитата в Украйна.

И докато загубата от Атлети подпечата най-лошия старт в Примера дивисион от 29 години насам, то Барса се представя много добре в Европа с три успеха от 3 мача в група G. Една евентуална победа срещу Динамо ще им гарантира предсрочно място на 1/8-финалите.

Поради тази причина нидерландецът призна, че добрата позиция в групата му дава спокойствие, че отборът ще вземе каквото е нужно и при липсата на Меси, и на нидерландския полузащитник Френки Де Йонг. След това обаче се нахвърли върху натоварения график и призова ФИФА и УЕФА да предприемат действия.

"Макар и да не им е работа (на централите), понякога трябва да защитят играчите, тъй като натоварването е невероятно", каза Kуман по време не днешната онлайн-пресконференция.

"Преценихме, че сега е подходящ момент за почивка на Лео и Френки, тъй като повечето от основните ни футболисти са били на терена във всяка една минута на мачовете. След това отидоха и играха за националните отбори, а в допълнение Меси имаше трудно обратно пътуване от Южна Америка", допълни той.

Европейският футболен график беше допълнително натоварен от пандемията COVID-19 като футболните централи не намалиха срещите при по-малко игрово време. Така става ясно, че не само състезателите ще бъдат далече от най-доброто, на което са способни, но и ще стане предпоставка за травми.

"Невъзможно е да се поддържат играчите във форма. Погледнете Сержи Роберто. Причината той да се контузи е твърде много мачове. Всички знаят това и въпреки това трябва да продължим да играем огромен брой мачове. А това е необяснимо", изрази критиката си специалистът.

Куман добави, че 21-годишният защитник Оскар Мингеса може да направи дебют за Барса срещу Динамо поради липсата на варианти отзад. В допълнение Самюел Юмтити и Роналд Араухо все още се възстановяват от стари контузии.