Роналд Куман официално бе назначен за нов старши треньор на Барселона по-рано днес, след като Кике Сетиен беше уволнен в понеделник. Нидерландският треньор обаче не е бил първият вариант за поста. Подобно на случилото се през януари, когато "каталунците" махнаха Ернесто Валверде, първият човек, който Хосеп Мария Бартомеу искал да назначи, е бил Шави Ернандес.

Именно Бартомеу се е обадил по телефона на Шави, тъй като отношенията между бившия полузащитник на Барса и  вече бившят технически директор Ерик Абидал бяха "под пара" след скандала по-рано през годината. Този път телефонният разговор е бил доста кратък, след като президенът на "блауграна" вече знаеше условията, при които Шави би застанал начело на Барселона. Ситуацията обаче също коренно се промени от януари насам. 

За начало той удължи договора си с Ал Сад с допълнителна година и започна да проектира състава за близко бъдеще, убеждавайки Санти Казорла да се премести в катарския клуб. И на всичкото отгоре, Шави продължи да се съмнява, че настоящият борд на Барселона ще може да движи проекта на клуба в правилната посока. Имайки предвид това, той за пореден път отхвърли предложението на Бартомеу, въпреки че този път президентът даде да се разбере, че е готов да приеме по-голямата част от исканията и условията на треньора.

След като отново беше отхвърлен от Шави, Бартомеу е изчакал да мине мача с Байерн. В деня след унизителното поражение в Лисабон, според журналиста Луис Канут, президентът се е обадил на Роналд Куман, за да му предложи работата, който веднага е дал съгласието си.