Бившият старши треньор на Барселона Роналд Куман призна, че от клуба наистина са обмисляли скоропостижно да се разделят с Педри малко след идването на талантливия халф в клуба. Става дума за лятото на 2020 година, когато и младокът, и нидерландският специалист пристигнаха на “Камп Ноу”.

“Беше минала само седмица, откакто бях поел отбора, когато от клуба ме попитаха дали Педри ще играе. Байерн (Мюнхен) бил имал сериозен интерес към него. Аз обаче им казах, че той ще остане, защото скоро ще се превърне в титуляр”, разкри Куман в интервю за “Релево”.

Тогава се разбра, че германците са предлагали 80 млн. евро за испанския национал. По-късно Барса се подсигури, като Педри подписа нов договор с откупна клауза от 1 млрд. евро.

Престоят на Куман начело на “блаугранас” не беше бляскав, като беше белязан от криза заради липса на пари, която доведе до напускането на Лионел Меси. Под негово ръководство отборът спечели само една Купа на краля (2021 г.), като тимът често не играеше убедително. Новият президент Жоан Лапорта уволни Куман през октомври 2021 година, след като съставът беше загубил три поредни дербита срещу Реал Мадрид. На негово място тогава дойде Чави Ернандес.

“Имаше много неща, които бяха срещу мен - оплака се Куман за престоя си в Барса. - Нямаше пари, не можехме да привличаме играчи, Меси си тръгна, а напусна и Гризман в посока Атлетико Мадрид. Никога не съм очаквал толкова много неща да ми се случат.”

“Смятам, че заслужавах повече подкрепа от клуба. Ако можех да върна времето, бих променил някои неща. Направил съм много добри неща за Барселона, като например да разреша трансфера на Гризман в Атлетико. А можех и да кажа “не”. Но приех тази сделка да стане, защото беше за доброто на клуба”, продължи Куман.

“Напускането на Меси беше голяма изненада, защото предишния ден Лапорта ми каза, че Лео и баща му идват и новият договор ще бъде подписан. После той ми се обади, за да ми каже, че нещата били сложни”.

“Какво е да се тренира Меси? Няма на какво повече да го научиш, той знае всичко. Двамата изпитваха уважение един към другиго. Когато като треньор имаш такъв футболист, е важно да се разбираш с него и да го караш да се чувства щастлив. Трябва да му обясняваш всичко за начина на игра на отбора, за да може да извлечеш максимума от него”, завърши нидерландецът.