Дани Карвахал изживява втора младост: 32-годишният защитник на Реал Мадрид се наслаждава на най-продуктивния сезон в кариерата си (вече има три гола) и неуморно броди по десния фланг, като дава огромен принос на отбора му и в двете фази на играта.
 
Зад този ренесанс на бранителя се крие дълга и болезнена история на контузии, съмнения и промяна. През сезон 2015/16 пропусна повече от 15 мача на Реал Мадрид и не отиде на Евро 2016 поради контузия във финала на Шампионската лига срещу Атлетико. През следващия сезон гледа отстрани девет срещи заради  мускулни травми, а през 2017/18 прекара два месеца в лечение на перикардит.
 
Истинският кошмар обаче започна през април 2018 г. с контузия на подколянното сухожилие. Успя да се възстанови за финала на Шампионската лига срещу Ливърпул, но още преди почивката разтегна бедрен мускул и напусна  разплакан.

Дани Карвахал

източник: Gulliver/GettyImages

През сезон 2018/19 контузиите му отнеха още три месеца и 22 мача. Най-лошата година в кариера му обаче бе 2020/21 - от ноември до април Карвахал претърпя четири мускулни контузии, което доведе до 269 дни извън игра и пропускане на повече от 30 мача.
 
Тогава вече му стана ясно, че трябва да промени нещо. Какво да е то, му показаха специалистите - да премахне глутена от храната си. След като го направи, Карвахал е нов човек - за последните три сезона има само три мускулни контузии и пропуснати 11 мача. 
 
„Бях отчаян, травмите следваха една след друга. Беше дълъг тунел, от който не виждах изход. Изводът, че глутенът е моят враг номер едно, беше решаващ. Оттогава съм на стриктен хранителен режим без глутен и пшеница. Трябва да ям броколи всеки ден, за да съм добре. Естествено, храненето е само един от факторите за подобреното ми физическо състояние.
 
Другите важни са ежедневието преди тренировка, след тренировка, възстановяването. Всичко това има значение. Работя много и върху менталното ми състояние. Можете да направите всичко както трябва, но ако нямате положително мислене в главата си, ако тренирате със страх, просто в случай, че нещо не се получи, това може да причини дискомфорт и контузии", споделя Дани Карвахал, който отпразнува 32-ия си рожден ден точно след победата над Атлетико Мадрид в полуфиналите за Суперкупата. 
 
„Беше невъзможно да празнуваме по-добре. Да стигнеш до финал и да вкараш е страхотен подарък. Наслаждавам се на моите 21 години", заяви с усмивка Карвахал, който тази вечер може да вдигне Суперкупата на Испания при победа на Реал Мадрид в поредното Ел Класико.