Разочарованието ще бъде прилагателното, което най-добре определя усещането у феновете на Барселона за Филипе Коутиньо. Каталунците привлякоха бразилския футболист след многомесечни преговори. Към него имаше най-високи очаквания дни след пристигането на „Камп Ноу“ на Усман Дембеле.

Двамата бяха избраните, за да заменят Неймар. Французинът успя да спечели феновете, докато разстоянието между привържениците и Коутиньо става все по-голямо с всеки изминал ден, до такава степен, че вече има някои, които се съмняват, че връзката между запалянковците и бразилския футболист отново може да бъде скрепена.

От повече към по-малко в неговото представяне

Коутиньо вкара 10 гола и даде две асистенции в първия си сезон за Барселона, след като пристигна през миналия януари. Той изигра 22 мача (1483 минути). Филипе се справяше страхотно по левия фланг. Той впечатли с представянето си в полуфинала за Купата на Краля срещу Валенсия, както и във финала срещу Севиля. Този сезон той започна също толкова добре, изпълнен с увереност. С 32 изиграни мача, с 10 повече от предишната кампания, той има с два по-малко отбелязани гола – 8, но за сметка на това има три асистенции повече – 5. Най-тревожни са усещанията.

Натискът да поеме отговорността и да замени Иниеста

Коутиньо започна текущия сезон в лявата част, с мисията да покрие дупката оставена от Андрес Иниеста. Гигантско предизвикателство и още повече, когато няма същите характеристики. Постепенно Ернесто Валверде промени неговата позиция и започна да залага на Артур Мело и Артуро Видал. 

Дембеле, огненото кълбо, което се изда отдясно

Дори и така Коутиньо трябваше да бъде неоспорим. Върна се да играе като ляво крило и да работи с Меси и Луис Суарес, докато Дембеле още не беше способен да настрои будилника си. Може би се бе настанил в комфортна зона и разчиташе да продължи да играе по течението, но истината е, че бразилецът се превърна в кампкомер, а французинът се прероди и това промени коренно ситуацията в отбора.

В отсъствието на Меси, Коутиньо беше един от малкото, които не направиха крачка напред, а Валверде бе принуден да се предаде пред доказателствата. Бразилецът бе изпратен на резервната скамейка, което остави горчив вкус. Дори и травмата на Дембеле не възстанови ситуацията с Коутиньо, въпреки че бразилецът се завърна в титулярния състав.

Какво става с Коутиньо?

Коутиньо постепенно подкопава доверието, което е изградил. Доказателство за това е, че нищо не е същото с Коутиньо. Бразилецът вече не отправя далечни удари, няма самочувствието, за да поеме цялата власт и да бъде с лидерската палка. Последният гол, който бе запазена марка за Коутиньо той отбеляза на 28 октомври. Оттогава той е вкарал само три гола, но няма помен от неговите класически изпълнения и от лидерските качества на бразилеца/

Коутиньо винаги е бил резервиран човек ,който иам проблеми да показва чувствата си публично. Отговорен и подкрепен от семейството му, но в същото време развълнуван и амбициозен с яркостта в очите на онези, които искат да правят големи неща.

Сега Коутиньо изглежда в криза и трябва да намери пътя, за да излезе от нея. Липста на увереност се усеща най-ясно в неговата игра.

Коутиньо играе под голям натиск и много голямо напрежение. Дори двата му гола срещу Севиля не успяха да се превърнат повратна точка за бразилеца. Той вкара голове, но не се върна на познатото си ниво.

Лечението е търпение….но в Барселона то е малко.