Барселона разгроми с 4:0 Реал Мадрид на „Сантяго Бернабеу“ в пореден епизод от „Ел Класико“. С успеха „лос кулес“ съкратиха разликата с мадридчани на 12 точки, като същевременно заеха третото място с 54 пункта – толкова има и шампионът Атлетико Мадрид. „Лос бланкос“ продължават да държат върха в Ла Лига с 66 точки, а преследвачът Севиля е с 57.

Пиер-Емерик Обамеянг откри с глава в 29-ата минута, а девет минути по-късно Роналд Араухо също с глава, но след изпълнение на ъглов удар от страна на Дембеле удвои. В началото на втората част Феран Торес увеличи преднината на "блаугранас" на три гола, отбелязвайки отблизо след бърза комбинация. Броени минути по-късно Обамеянг вкара втория си гол в срещата, с който тотално пречупи духа на 13-кратните европейски клубни шампиони.

БГНЕС
84 снимки

Реал Мадрид Барселона статистика

източник: Sofascore.com


Малко след започването на петата минута Валверде проби добре през центъра на терена и насочи надясно към Родриго. Бразилецът опита удар, но топката спря във външната страна на мрежата. 120 секунди по-късно Винисиус на няколко пъти залъга Араухо вляво и намери Валверде, чийто удар по земя бе отразен с мъка от Тер Стеген.

В 12-ата минута Обамеянг се отчете с много, много сериозен пропуск, след като от чиста позиция не успя да преодолее Куртоа. Секунди след пропуска на габонеца Дембеле опита късмета си, но и той бе развенчан от белгиеца. Феран Торес пък опита техничен удар от около 22-3 метра, но и той бе неточен.

Точно преди да измине половин час игра Усман Дембеле направи добър рейд отдясно и центрира към Обамеянг, който се възползва от нескопосаните действия на двойката Милитао и Алаба, и с глава откри резултата.

Пет минути след попадението си Обамеянг имаше шанс и да удвои отблизо, но Куртоа се намеси решаващо. Още в следващата атака Винисиус можеше да възстанови паритета на "Бернабеу", но излязъл на чиста позиция опита да излъже Тер Стеген и сбърка.

Грешката моментално бе наказана - Дембеле центрира от ъглов удар, а Араухо се извиси над всички и с глава удвои.

Преди да са изминали 60 секунди от втората част Феран Торес изскочи от дълбочина и излезе сам срещу Куртоа, но изстрелът му мина встрани.

В следващата минута обаче прошка нямаше - грешка на "белите" при изнасяне доведе до бърза комбинация от страна на каталунците, а на нейния връх бе Феран Торес, който с едно докосване направи преднината на своя тим на цели три гола.

Едва няколко минути след своята асистенция за Феран Торес, авторът на първия гол Обамеянг бе изведен един на един с Куртоа и с прехвърлящ удар матира белгийския страж. Попадението бе прегледано чрез ВАР, но нередност нямаше - 0:4 на "Сантяго Бернабеу". 

Обамеянг имаше шанс и за хеттрик, но подаване от левия фланг се оказа прекалено дълго за бившия играч на Арсенал и Борусия Дортмунд, който и с шпагат не успя да го засече във вратата на Реал. В 63-ата минута Куртоа се отчете с ново важно спасяване след опасен шут на Торес.

В 73-ата минута дойде поредната опасност в полза на Барса. Дембеле се пребори с Милитао и стреля със слабия си десен крак, но покрай вратата. Асенсио имаше нелош шанс да намали пасива на "Кралския клуб", но бе неточен от границата на наказателното поле.


FT / Реал Мадрид - Барселона 0:4

0:1 Пиер-Емерик Обамеянг 29`

0:2 Роналд Араухо 38`

0:3 Феран Торес 47`

0:4 Пиер-Емерик Обамеянг 51`

РЕАЛ МАДРИД: Тибо Куртоа, Дани Карвахал(46` - Мариано Диас), Едер Милитао, Дейвид Алаба, Начо(63` - Лукас Васкес(жк)), Тони Кроос(жк)(46`- Едуардо Камавинга(жк)), Лука Модрич(жк), Каземиро, Федерико Валверде, Винисиус, Родриго(63` - Марко Асенсио)

Треньор: Карло Анчелоти

БАРСЕЛОНА: Марк-Андре тер Стеген, Жорди Алба(жк)(86` - Дани Алвеш), Жерар Пике, Роналд Араухо, Ерик Гарсия, Серхио Бускетс(жк), Педри(86` - Нико Гонзалес(жк)), Френки де Йонг(жк)(71` - Гави), Феран Торес, Усман Дембеле(80` - Адама Траоре), Пиер-Емерик Обамеянг(71` - Мемфис Депай)

Треньор: Шави Ернандес

Гл. съдия: Хуан Мартинес Мунуера

Стадион: "Сантяго Бернабеу", Мадрид