Рафиня Алкантара се контузи в дербито между Барселона и Атлетико Мадрид (1:1) на „Уанда Метрополитано“ и ще бъде извън игра до края на сезона. Травмата на бразилеца открива невероятна възможност за юношата на каталунците Карлес Аленя, който ще има няколко мача до края на календарната година, в която ще трябва да впечатли треньора Ернесто Валверде и да го убеди, че Барселона няма нужда от привличането на нов полузащитник за заместник на контузилия се Рафиня.

Аленя е реалната алтернатива за заместник на Рафиня, като се има предвид, че Валверде явно не харесва Денис Суарес и Барселона е по-вероятно да го продаде при добра оферта през януарския трансферен прозорец.

20-годишният футболист премина дългия път от Ла Масия, през втория отбор на Барселона, а през този вече е част и от първия състав на Валверде. Той взе участие в мача за Купата на Краля срещу Културал Леонеса, а също така се появи в игра и в двубоя срещу Бетис, който каталунците загубиха с 3:4 на „Камп Ноу“.

Според характеристиките, с които разполага Аленя е естествения заместник на Рафиня. Халф, левичар, притежаващ отлични техническия умения, мощен и с голям потенциал.

Аленя дебютира за първия отбор на Барселона през 2017 година в мач срещу Еркулес за Купата на Краля и отбеляза гол при равенството 1:1.

Карлес Аленя прави невероятно впечатление с изявите си още за юношеските формации на Барселона и без никакво съмнение е определян за един от най-големите таланти излезли от Ла Масия през последните години.