Снощи Жирона поднесе сензация в Ла Лига, разбивайки с 4:2 Реал Мадрид. Главен герой в шоуто беше аржентинският нападател Валентин Кастеяанос, който вкара и четирите гола за домакините. 
 
„Това беше мечтана вечер. Играхме срещу един от най-добрите отбори в света и много се радвам, че спечелихме. Мечтаех да вкарам във вратата на Реал Мадрид, но никога не съм си представял, че мога да отбележа четири гола. Радвам се за всички, за феновете, за съотборниците.
 
Статистиката показва, че Жирона е най-неудобният съперник на Реал Мадрид в Ла Лига в последните години. От шест мача каталунците спечелиха 3, а веднъж  завършиха наравно, като отбелязаха и 13 гола - никой друг отбор в Испания не може да се похвали с такъв баланс.
 
Но кой всъщност е Валентин Кастеянос? 24-годишен аржентински нападател, който пристигна под наем в Жирона миналото лято от Ню Йорк Сити. За отбелязване е, че преди снощния мач с Реал Мадрид, той имаше само 7  гола в 28 шампионатни мача.
Кастеянос е аржентинец, но никога не е играл в родината си. Причината за това се крие във височината му, колкото и странно да изглежда. Със своите 178 см той не хваща окото за нападател дори и сега, а заради ръста си още като дете е отхвърлен не само от Ривър Плейт, но и от Ланус.
 
„Казаха ми, че съм малък и слаб и че няма как да ме вземат. Много е болезнено за едно 14-годишно момче да чуе подобни думи. Върнах се в родния Мендоса, помолих майка ми за пари за зала и отидох да тренирам. Исках да порасна и да бъда силен", спомня си Валентин, който никога не е играл в Аржентина. 
Кастеянос успява да пробие благодарение на мегакомпанията City Football Group, на чийто връх стои Манчестър Сити, но тя притежава още 11 футболни клуба.
Първо играе за Универсидад де Чиле, преди да премине в уругвайския Монтевидео Сити Торке. През 2018 г. подписва с Ню Йорк Сити и три години по-късно става  голмайстор №1 в редовния сезон на МЛС. Статистиката му зад Океана е отлична: 59 гола и 24 асистенции в 134 мача.

Още през 2021 г. имаше слухове, че Кастеянос може да кацне директно в Манчестър Сити, а Пеп Гуардиола даде положителна оценка за аржентинския нападател.

„Това момче скоро ще дойде в Европа, където ще направи крачка напред в кариерата си. Определено е готов за следващата стъпка, но ще видим къде", заяви тогава Гуардиола. 
 
Вероятно Кастеянос чувства, че четирите гола срещу Реал са направили по-вероятен трансфера му в друг отбор, но е малко вероятно той да е Манчестър Сити. През януари интерес към него прояви Брайтън и няма да е изненада, ако през лятото се озове при "чайките".