Във вторник Реал Мадрид ще представи плановете си реконструкция на "Естадио Сантиаго Бернабеу". Проектът ще бъде на стойност 525 млн. евро.

В Испания вече разкриха някои от важните детайли по проекта:

Покрив и цилиндри

Основната промяна на стадиона ще бъде свързана с неговото покриване. Ултрамодерен покрив ще влезе в действие, с което ще се подобрят условията вътре в стадиона - при лоши климатични условия отвън. Друга важна част от проекта е премахването на четирите големи цилиндъра от външната част на ъглите на съоръжението, с което ще се освободи повече място в градската зона. 

Капацитет

Изненадващото е, че капацитетът на стадиона няма да се повиши, а ще се намали - с едно място (80,243 на 80,242 места). Все ще бъдат създадени 588 места за хора в неравностойно физическо положение. Ще бъдат увеличени и ВИП местата на стадиона. Много от седалките в най-горната част, до покрива, ще бъдат премахнати, с което добавените места ще се неутрализират по брой.

Цена

В началото цената беше около 400 млн. евро. Последвалите промени по проекта увеличиха стойността на 525 млн. евро. - 300 млн. евро за строителство и материали, 100 млн. евро за техническа дейност, 125 млн. евро за климатизация във вътре в стадиона.

Кой плаща?

По-голяма част от парите ще дойдат от сътрудничеството между Реал Мадрид и "IPIC" - международна инвестиционна компания. Партньорство за срок от 20 години. Другата важна част от парите ще бъде влята от нисколихвен кредит, който ще изтегли клубът, като се очаква той да се погасява постепенно в следващите 35 години.

Началото

Очаква се всичко да започне във втората половина на 2022 г. От Реал вече получиха лиценз на 27 март за старт на строителството. Началото ще бъде дадено с разрушаването на цилиндрите извън стадиона.