Октомври е. Но нито Барселона, нито Реал Мадрид, нито Атлетико е лидер в Ла Лига. Колоната се води от Севиля на Пабло Мачин. 5 победи в 8 мача, 16 т. и четири поредни успеха в последните четири двубоя в шампионата за момчетата на 43-годишния специалист. 

Кризата, налегнала грандовете в последно време, позволи на андалусийци да се изкачат до върха в един наистина необикновен сезон в испанския шампионат. 

Последната загуба на Севиля дойде от Хетафе (0:2) на "Рамон Санчес Писхуан". Онзи двубой сякаш бе преломен за тактическата постройка на Пабло Мачин, който в крайна сметка реши да започне да залага на атакуваща двойка Уисам Бен Йедер - Андре Силва. И тази промяна повлия като свеж атлантически бриз на отбора. 

Резултатът не закъсня - 9 гола за дуото в последните четири двубоя. Това са точно 50% от попаденията на тима като цяло през сезона - 18, което е най-доброто постижение на Севиля от 1955 г. Общо и двамата имат 12 гола (7 за Силва и 5 за Бен Йедер). Останалите голмайстори на тима са Пабло Сарабия, Евер Банега, Франко Васкес и Даниел Карисо.

Що се отнася до тактическата постройка, бившият треньор на Жирона предпочита най-вече схема с трима в защита, петима в халфовата линия и двама чисти нападатели. Активността на халф-бековете - Хесус Навас и Антонио Лопес, по двата фланга е определяща за скоростта в предни позиции. Креативността в отбора идва от свободния да играе във всяка зона на терена Франко Васкес. Напред пантерите Бен Йедер и Андре Силва изглежда, че си вършат работата по възможно най-добрия начин. Разменят позициите си, изскачат от дълбочина, движат се много и са почти неуловими за противниковите отбрани. 

Пабло Мачин вече показа, че има потенциал. Той изведе джуджето Жирона до 10-то място в дебютния сезон на каталунците в елита, след като ги изкачи през 2016/2017 г.

Този отбор на Севиля се цели в Топ 4 на шампионата, но след осем кръга се озова на първото място. Похвална е серията, която качи тима на върха. Всички обаче знаем, че един подобен "ранен лидер" рядко се задържа на същото място до края на шампионата, особено при захвата и мощта на големите акули.

Барса, Реал и Атлетико със сигурност ще увеличат скоростта във входа на сезона. Самият Мачин сподели, че не го интересува лидерството, а от значение би бил единствено крайният резултат през май.

Единствената титла на Севиля в испанския елит е от сезон 1945/1946 г. - първият шампионат след Втората Световна война. Кой знае дали това няма да е големият фаворит за трофея? За мечтите не трябва да има граници. Само така те могат да бъдат постигнати.