Легендата на Барселона Андрес Иниеста обвини Жозе Моуриньо в "насаждане на ненавист" между играчите на каталунците и Реал Мадрид в периода, когато португалецът бе треньор на "белите" - 2010-13 г. Според настоящия футболист на японския Висел Кобе това се е отразило неблагоприятно на отношенията в съблекалнята на националния отбор на Испания.

Най-популярният инцидент от тогава е на класикото за Суперкупата на Испания през 2011, когато Моуриньо се спречква с тогавашния асистент на Хосеп Гуардиола - Тито Виланова. Двамата си разменят остри реплики, а след мача Жерар Пике заявява, че португалецът "съсипва испанския футбол'.

Испания спечели Евро 2012, но въпреки това Иниеста разкрива, че атмосферата в съблекалнята е била доста напрегната "благодарение" именно на Специалния: "Не ти трябваше да си от Барселона или Реал, за да забележиш, че ситуацията е неприятна. Ключовият елемент в цялата история беше Моуриньо", обяви халфът в интервю за "La Sexta's Salvados".

"Дербито премина всякакви граници и обстановката в съблекалнята на Испания бе непоносима, усещаше се ненавист. Провокациите на Моуриньо нанесоха голяма вреда на Испания и на всички съотборници там", завърши Иниеста.