Играчите на Барселона са се съгласили да намалят заплатите си на стойност 122 милиона евро, тъй като клубът се стреми да се възстанови финансово след пандемията на коронавируса.

В момента испанският гранд дава най-много пари за заплати в световния футбол, но Лионел Меси и съотборниците му са се договорили да намалят заплатите си до края на сезон 2020/2021.

Освен първоначалните значителни спестявания, клубът отложи и допълнителни 50 милиона евро за променливи плащания за период от три години.

„Днес двете страни постигнаха принципно споразумение, което позволява корекция на заплатите за текущия сезон за сума от 122 милиона евро фиксирано възнаграждение, към което се добавя отсрочка за 3 години променливо възнаграждение от този сезон, предвидена в бюджета на приблизително от 50 милиона евро. Този ​​принцип на съгласие предстои да бъде ратифициран през следващите дни от засегнатата група играчи и треньори. Споразумението, ако бъде ратифицирано, ще бъде събитие от голямо значение за пренасочване на настоящата икономическа ситуация. И двете страни оценяват големите усилия, които трябва да бъдат положени, за да достигнат до съгласие, с което да се поздравяват“, гласи официалното съобщение на клуба.

По-рано тази година, когато пандемията от COVID-19 за пръв път удари Европа, играчите на Барса се съгласиха на 70-процентно намаляване на заплатите и обещаха да направят дарения, за да помогнат на персонала на клуба да продължи да получава пълните си възнаграждения.

През месец октомври Барселона публикува финансов отчет, в който се посочва, че в клуба са на загуба от 97 милиона евро поради въздействието на пандемията от коронавирус.