Мениджърът на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола разкритикува остро ексцесиите по улиците на Барселона, провокирани от референдума за независимостта на Каталуния, който се проведе в неделя. Бившият треньор на Барселона заяви, че жителите на града не са били допуснати да упражнят свободно правото си на вот.

Гуардиола изненада: Искам да съм селекционер на Испания

„Не знам докъде ще стигнем. Има повече от 700 ранени. Хората искаха само да гласуват, не да обират банка! Явно някои хорат смятат, че останалите са глупави и не разбират. Това обаче изобщо не е такаа, тъй като съществуват снимки, които ясно доказват какво всъщност се е случило. Желаещите да упражнят вота си бяха жестоко атакувани от полицаите. Тези, които казват, че сме част от Испания, ни атакуват ”, каза Гуардиола.

Как гласува Пике на референдума?

В неделя  отбора на Барселона опита да отмени мача с Лас Палмас, заради случващото се в града. От Испанската федерация заплашиха каталунския гранд със служебна загуба и в крайна сметка двубоят се игра пред празни трибуни на „Камп Ноу”.

Един от най-яростните защитници на идеята за референдума Жерар Пике бе сред първите, които упражниха правото си на вот във вчерашния ден. След мача с Лас Палмас, завършил  с категорична победа за Барселона с 3:0, той заяви, че е готов да се откаже от националния отбор на Испания, в случай, че представлява проблем за тима.

Пике готов да се откаже от националния отбор на Испания

„Подобен мач като Барса – Лас Палмас не би трябвало да се играе. Ако в края на краищата се стигне до подобна ситуация, мачът трябва да се проведе пред пълни трибуни дори да има последствия”, допълни той.

 „Не съм слушал изказването на Пике, но ми разказаха какво е казал. Жерар винаги е изразявал смело разбиранията си. Всички трябва да са наясно, че хората в Каталуния искат просто да изразят мнението си и да решат сами своето бъдеще.  В крайна сметка не знаем дали Каталуния иска да е независима. Какъв урок биха могли да ни дадат органите на реда по този начин? Държавата каза, че ние сме атакували полицията. С какво? С вота си ли?”, заяви още наставникът на Манчестър Сити.