Нападателят на Барселона Антоан Гризман обяви, че прекратява отношенията си с китайския телекомуникационен гигант Хуауей заради подозренията, че участва в следенето на уйгурските мюсюлмани в страната.

Във вторник американската компания за проучвания IPVM публикува доклад, в който твърди, че Хуауей е разработил софтуер, който може да разпознава лицата на хора от уйгурското малцинство в Китай и да изпраща информация на властите. Това е поредното тежко обвинение към китайските власти и тяхното отношение към мюсюлманската общност, концентрирана предимно в област Синдзян, като се твърди, че там около един милион уйгури и други мюсюлмани са държани принудително в лагери.

"След сериозните съмнения, че Хуауей е допринесъл за разработването на системата "сигнал за уйгури" чрез употребата на софтуер за разпознаване на лицата, аз моментално прекратявам партньорството си с компанията", заяви Гризман в Инстаграм.

Китай твърди, че въпросните лагери всъщност са образователни и обучителни центрове, чиято цел е да предостави възможности за заетост на уйгурите и да пребори тероризма в региона, но според международната общност става въпрос за лагери, в които мюсюлманите насилствено са принуждавани да променят вярата си.

Гризман, който бе с основна заслуга за спечелената световна титла от Франция през 2018 година, е посланик на Хуауей от 2017 година насам и е участвал в редица реклами на китайския телеком.