Барселона победи Алавес с 2:1 след обрат, дошъл с два гола на Роберт Левандовски, единият от които от дузпа

Полякът се разписа на два пъти през втората част, след като още в 18-ата секунда Саму откри за баските.

Победата приближи каталунците на две точки от Реал Мадрид. „Белите“ са на втора позиция с 32 точки, докато „лос кулес“ са на трета с 30. Лидер е Жирона с 34 пункта.

Gulliver/GettyImages
21 снимки

Барселона Алавес

източник: Sofascore.com


Няма и 20 секунди след старта на мача Алавес откри. Йон Гуриди отне от Гюндоган в своята половина, превзе много терен и насочи вляво на наказателното поле, където бе Лопес, а той мигновено насочи към малкия пеналт. Там Саму Ородион завърши атаката в мрежата на Тер Стеген за 0:1.

Каталунците можеха да инкасират нов гол, когато в 9-ата минута отново нигерийският нападател на Алавес имаше добра възможност и намери мрежата на Тер Стеген, но от външната страна. Минута по-късно дойде и първият шанс за Барса, ала шут на Жоао Феликс спря в ръцете на Антонио Сивера.

Пет минути по-късно Алавес направи нов невероятен пропуск - Саму надбяга защитата на Барселона и остана очи в очи с Тер Стеген, но не успя да удвои, стреляйки в аут. 180 секунди след това домакините се отчетоха с добра ситуация, при която Гюндоган копна чудесно топката и изведе Левандовски, но полякът стреля право в стража на Алавес.

В 31-вата Саму пак остана сам срещу Тер Стеген, надбягвайки Кунде, но ударът му профуча в аут.

Втората част започна по-добре за "лос кулес". Още в 46-ата минута домакините можеха да изравнят, но самопожертвователна намеса на играч на Алавес спаси вратата на Сивера от гол.

Минути по-късно обаче прошка нямаше и Левандовски прекъсна головата си суша, продължила шест седмици. Таранът вкара с глава след центриране на Кунде. Полякът за последно бе отбелязал на Селта през септември.

Барселона дочака своя миг в 77-ата минута, когато Абкар нацели крака на резервата Феран Торес и този път съдията посочи бялата точка. Зад топката застана Роберт Левандовски, който с майсторски удар направи 2:1. 

До края на срещата гостите опитаха всичко, за да изравнят, но стигнаха само до една инфарктна ситуация в 96-ата минута на мача, от която обаче не извлякоха дори корнер, а защитата на Барселона изчисти далеч напред.


FT / Барселона - Алавес 2:1

0:1 Омородион 1`

1:1 Левандовски 53`

2:1 Левандовски 78` (д)

 

Барселона: Тер Стеген, Кансело, Мартинес, Араухо, Кунде, Педри, Гюндоган, Лопес, Ямал, Феликс, Левандовски

Старши треньор: Шави Ернандес

 

Алавес: Сивера, Абкар, Горосабел, Дуарте, Лопес, Марин,  Бланко, Гевара, Гуриди, Омородион, Риоха

Старши треньор: Луис Гарсия Пласа