Седем души, замесени в различни расистки атаки срещу нападателя на Реал Мадрид Винисиус Жуниор, бяха наказани от испанската Държавна комисия срещу насилието, расизма, ксенофобията и нетолерантността в спорта, съобщиха властите.

Четирима мъже бяха глобени с 60 001 евро и им беше забранено да посещават спортни събития за срок от две години, след като окачиха банер с надпис "Мадрид мрази Реал" и надуваемо черно чучело с фланелката с номер 20 на Винисиус на мост близо до базата на Реал преди мача за Купата на Испания срещу Атлетико Мадрид на 26 януари.

Други трима души бяха глобени с 5000 евро и забрана да посещават футболни мачове за една година, след като отправиха расистки жестове към бразилския национал по време на мач от Ла Лига на стадион "Местая" във Валенсия на 21 май.

Санкциите идват 11 дни след ареста на четиримата мъже след обесването на чучелото и освобождаването им под гаранция от съда в Мадрид.

Винисиус Жуниор беше в светлината на прожекторите през последните няколко седмици, след като обвини Ла Лига и Испания в расизъм след обидите към него по време на мача на Реал срещу Валенсия.

Оттогава спортният свят показа солидарност с 22-годишния футболист и бразилското правителство призова за строги санкции срещу отговорните лица. Бразилия ще играе приятелски мач срещу Гвинея на 17 юни и срещу Сенегал, три дни по-късно, като част от кампания срещу расизма. /БТА